Dodik: SNSD ide u dvanaestu izbornu pobjedu

23
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da će ova stranka predložiti oba kandidata za individualne funcije na predstojećim opštim izborima u BiH, te istakao da SNSD ide u svoju 12. izbornu pobjedu u kontinuitetu.

Dodik je, nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a u proširenom sastavu, naveo da su opšti izbori 2. oktobra važni i da se ova stranka priprema da na njima ostvari jednu od najboljih pobjeda do sada.

– Pozdravljamo rad sa koalicionim partnerima. Smatramo da je koaliciona saradnja dobra i da je ona osnova za dogovor u predizbornom i postizbornom vremenu. Ova koalicija može da računa na podršku u cjelini, a SNSD u okviru te koalicije, kao najveći organizovani politički subjekt, ima obavezu i pravo da predloži oba kandidata i to ćemo učiniti kada to termini nalažu – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je potvrdio da je SNSD danas uvojio odluku o izboru kandidata za liste, za oba individualna nivoa.

– Jednako tako, na svim nivoima gdje se održavaju izbori, SNSD će učestvovati. To znači na nivou za člana Predsjedništva, za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine, Narodnu skupštinu Republike Srpske, Parlament Federacije BiH i značajan dio kantona u FBiH i naravno u Brčko distriktu – precizirao je Dodik.

On je istakao da je SNSD obezbijedio stabilno društvo, ekonomiju i bezbjednost u Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, SNSD će se voditi kampanjom dobrih vrijednosti i sa koalicionim partnerima pobijediti na predstojećim izborima.

– Vjerujemo da ćemo naše rezultate postići na većem nivou nego što smo imali do sada. SNSD baštini zajedno sa koalicionim partnerima sve što je dobro u ovom društvu. Danas u našem društvu nema nestašice, socijalnih potresa, bezbjednosnih izazova – rekao je Dodik.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućnosti eventualnog prolongiranja datuma izbora, Dodik je rekao da je protiv toga.

– Iskustvo koja smo imali od prolongiranja lokalnih izbora pokazalo je da to samo ima veću štetu nego korist – kaže Dodik.

Govoreći o najavljenim razgovorima o izmjeni Izbornog zakona BiH, Dodik je naveo da je čuo da će doći visokopozicinirani ljudi iz Brisela koji će tražiti potpisivanje zajedničke izjave o obavezivanju rada na izbornoj reformi nakon izbora.

– Moje pitanje je – da li oni to možda ne prejudiciraju izborne pobjednike, pa traže da mi to potpišemo? Bilo kako bilo, mi nećemo ulaziti u taj aranžman i neka odmah znaju da nas ne zovu na tu priču! To je stvar novih vlasti, konfiguracije, odnosa – naglasio je Dodik.

On je rekao da se spekuliše o tome da će predstavnik iz Brisela biti predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, te ponovio da takva eventualna zajednička izjava neće imati potpis SNSD-a.

– Mi smo bili spremni da uđemo u ostale reforme izbornog procesa, a onda kada smo predložili sedam mjera pozvali su nas da glasamo, ali nijednu našu nisu prihvatili ovi iz Evropske komisije – napomenuo je Dodik.

On je rekao da će SNSD učestovati u donošenju onoga što smatraju potrebnim i korisnim.

– Recimo da mandat pripadne stranci, da ne bude poslije izbora raznih jurnjava za raznim poslanicima gdje se plaća određeni iznos kako bi se obezbijedila neka većina. Sve to treba izbjeći, činjenicom da treba dati mandat stranci i stranka određuje sa svoje liste ko je poslanik – naglasio je Dodik.

On je rekao da mu se čini da briselska administracija i Stejt department više hoće da ovdje zakuvaju situaciju, nego da je razriješe.