Dodik: SNSD neće ulaziti u vlast bez HDZ-a, a ni HDZ bez SNSD-a

9
Foto: bljesak.info

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Mostaru da SNSD neće u strukture vlasti bez HDZ-a BiH, kao i da HDZ BiH neće u vlast bez SNSD-a.

Dodik je nakon sastanka delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH rekao da je zadovoljan kontinuiranom saradnjom sa HDZ-om i dodao da ove dvije stranke imaju važne i jasne dokaze dobre i uspješne saradnje u prošlosti.

– HDZ i SNSD su ranije od dijela međunarodne zajednice konotirane kao problem, a sada se javljaju kao rješenje mogućeg brzog uspostavljanja vlasti – rekao je Dodik, dodajući da je danas potvrđeno partnerstvo za koje se već odavno znalo.

Dodik je naglasio da dvije stranke imaju i razlika u politikama, ali da te razlike ne guraju u prvi plan, već da ih ostavljaju za neka bolja vremena.

Prema njegovim riječima, tu je prvenstveno stav o NATO-u.

– Nema potrebe za konfrontaciju bilo gdje. Spremni smo da radimo sa onima koji imaju podršku – rekao je Dodik.

On je naveo da su dvije stranke spremne za konstitutivnu sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će se u kratkom roku završiti sve potrebne stvari.

Dodik je naglasio da će se u narednom periodu pokušati deblokirati procesi koji su zaleđeni.

– Svjesni smo da će biti problema. Sa HDZ-om je dogovor da nikom niko ne smeta i to je dobro. Ako to i Bošnjaci razumiju, onda smo riješili mnogo problema. Radićemo na tome da afirmišemo BiH kao zemlju tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Nastavićemo da afirmišemo ustavnu poziciju – rekao je Dodik.

Foto: bljesak.info

On je dodao da će pokušati da pribave predznak dobrih momaka jer poštuju Ustav i dodao da su isključivo privrženi poštovanju Ustava BiH i žele da se to vidi kao vrlina, a ne kao jeres ili zla kob.

– Nastavićemo s politikama koje su prepoznatljive. Ne želimo nerazumne poteze, ali ni neprincipijelno ponašanje i odustajanje od politika koje vodimo – rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje novinara o budućim partnerima u vlasti na nivou BiH, Dodik je poručio da je to onaj koji ima kapacitet na bošnjačkoj strani i da će SNSD i HDZ sa svima razgovarati.

– Nikome nije ništa zatvorenio ni otvoreno – istakao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje koga bi volio u vlasti, Dodik je rekao da imaju svoje interese i da je to Ustav BiH i da će tražiti da se odbaci međunarodni intervencionizam.

– Mi u desetak godina nismo imali nijedan konflikt sa HDZ-om. Ako mi možemo, zašto ne mogu i neki Bošnjaci. Nemojte nam blokirati gasovod, „Buk bijela“ ili Aerodrom „Trebinje“ koji je mogao biti pri kraju. Dobili smo opstrukciju i kada smo pitali zašto, rekli su da je to politika. To nije politika – poručio je Dodik.

On je rekao i da u Predstavničkom domu SNSD i HDZ imaju 12 poslanika, „osmorka“ 13, a SDA devet.

– I jedni i drugi mogu biti unutra. Mi ćemo nastojati da ide brzo i da deblokiramo. Koga bih ja volio… – rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o kadrovskim rješenjima u budućem Savjetu ministara, Dodik je rekao da se o tome nije razgovaralo, ali da je njegov stav da HDZ-u u ovom mandatu treba ponuditi kandidata za predsjedavajućeg.