Dodik: Srbi imali pravo na neradni dan povodom Dana Republike

43
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su Srbi zaposleni u zajedničkim institucijama BiH imali pravo da koriste neradni dan povodom obilježavanja i proslave Dana Republike Srpske – 9. januara.

Dodik je rekao novinarima u Banjaluci da Vlada Srpske reguliše kada je radni ili neradni dan, što važi za sve Srbe koji rade u zajedničkim institucijama.

– Isto kao što Federacija BiH odlučuje za Bošnjake i Hrvate, i mi tu ništa ne sporimo. Dakle, ljudi su koristili svoje pravo na pravi način. Ako drugi hoće još i na tome da „šilje“ neke svoje politike – dobro, vidjećemo – poručio je Dodik.

On je rekao da održavanje ranije otkazane vojne vježbe Oružanih snaga i Vojske Srbije može doći na dnevni red samo nakon smjene ministra odbrane u Savjetu ministara Sifeta Podžića, koji je poništio odluku Predsjedništva.

– Samo na taj način Predsjedništvo BiH može ponovo odlučivati o tome, nikako drugačije – poručio je Dodik.

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić rekao je da svake godine Srbi u Oružanim snagama imaju problem u vezi sa evidentiranjem neradnog dana 9. januara.

– Ove godine je to eskaliralo do mjere da je u ponedjeljak došla naredba da se popišu svi koji nisu taj dan bili na poslu i da se vidi na koji način će to pravdati. To je ružna poruka zato što je to bilo u vrijeme Drugog svjetskog rata kada su nacisti popisivali Srbe, Jevreje, Rome… Svi koji su tog dana bili u kancelarijama ružno su se osjećali – naveo je Okolić.

On je dodao da su ukupni odnosi u Oružanim snagama bili izuzetno korektni sve do momenta kada je u oktobru prošle godine Ministarstvo odbrane jednostrano i nekorektno otkazalo vojnu vježbu sa pripadnicima Vojske Srbije.