Dodik: Srbi u Srpskoj doživljavaju Sretenje kao svoj nacionalni i državni praznik

24
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da Sretenje – Dan državnosti Srbije, Srbi u Republici Srpskoj doživljavaju kao svoj nacionalni i državni praznik.

– Sretenje je važno zato što je vezano za dva istorijska datuma za Srbe, a to je 1804. i 1835. godina, prva kad je podignut ustanak, a druga kada je Srbija toga vremena dobila najdemokratskiji ustav koji je čak po svojim slobodnim interpretacijama ili liberalnim rješenjima bio izvan onoga što je tadašnja Evropa bila – rekao je Dodik novinarima.

On je istakao da Srbija danas ima upečatljiv period razvoja zahvaljujući naporima koje ulaže rukovodstvo na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

– Možemo da primijetimo da je svake godine kada obilježavamo ovaj praznik, napredak nesumnjiv na ekonomskom, infrastrukturnom i socijalnom planu. To je ona Srbija koja napredak zaslužuje, koja je dugo čekala, tavorila pod komunizmom, koja se nije snalazila na najbolji način u vrijeme raspada bivše Jugoslavije – rekao je Dodik.

On je ukazao da danas Srbija ima jasan put i da je putokaz i lider u mnogim oblastima u regionu, a ponekim i u svijetu „kao što je to priča o borbi protiv pandemije“.

Dodik je izrazio zahvalnost i čestitao svim građanima Srbije i svim Srbima današnji Dan državnosti.

– Veoma je značajno da se Srbija vratila svojoj državnosti, da je iživjela iluzija bivših Jugoslavija, koje su bile uperene ka tome da se sruši srpski državni i nacionalni identitet. Srbija danas bez oklijevanja čini sve da bude izgrađena, demokratska, jaka i stabilna zajednica – poručio je Dodik.

U Srbiji je danas polaganjem vijenaca, svečanom državnom ceremonijom u Orašcu, te dodjelom ordena u Beogradu obilježen Dan državnosti, u znak sjećanja na dva važna događaja iz istorije Srbije, koja su se desila na Sretenje, 15. februara – Prvi srpski ustanak koji je izbio 1804. godine i proglašenje Sretenjskog ustava 1835. godine.