Dodik: Srbija da podrži Republiku Srpsku u njenim nastojanjima

15
Foto: Screenshot

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razumije da osuda srpskog naroda zatvara mogućnost razvojne pozicije i istakao da će pokušati da uvjeri Vučića da Srbija podrži Srpsku u njenim nastojanjima i da pristupi sprovođenju tužbi protiv onih koji su kršili Dejtonski mirovni sporazum.

– Predsjednik Vučić radi ozbiljan posao i odgovoran je državnik koji razumije da osuda srpskog naroda zatvara mogućnost za buduće razvojne pozicije naroda i moj prijedlog će biti da i na Saboru srpskog naroda odbacimo rezoluciju o Srebrenici – rekao je Dodik i dodao da će datum održavanja Sabora biti određen neposredno po okončanju održavanja Generalne skupštine UN i glasanja o rezoluciji.

On je istakao da će Republika Srpska tražiti da Srbija razumije da Srpska mora da ide putem razlaza.

Dodik je naglasio da je razlog za razlaz i to što se ne uvažavaju stavovi srpskih predstavnika u BiH.

– Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović ima opstrukciju u Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara. Ako pošaljete pismo (bošnjačkog člana Predsjedništva BiH) Denisa Bećirovića, a njeno ne, pa to je razlog za razlaz – rekao je Dodik za „Fejs televiziju“.

Dodik je rekao i da će Vlada Republike Srpske tokom zasjedanja u Srebrenici, gdje će biti prisutan i dio skupštinskog rukovodstva, odbaciti svaku priču o rezoluciji o Srebrenici i pokušati da koncipira nove razvojne programe u toj opštini koji će obuhvatiti i bošnjačka naselja.

Dodik je ponovio da će, ako mu bude pružena prilika, odnijeti i cvijeće u Potočare.

– Spreman sam da se pojavim u Potočarima i da položim vijenac, ako to nije problem. Srebrenica je u Republici Srpskoj – istakao je Dodik.

Govoreći o sukobu u Ukrajini i uvođenju sankcija Rusiji, Dodik je rekao da nije racionalno ulaziti u tuđe sukobe, dodajući da se u Federaciji BiH ne govori istina o Ruskoj Federaciji.

– Kaže se „maligni ruski uticaj“, a šta je sa uticajem SAD – upitao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da u BiH neće biti sukoba i da će svako ko bude „raspirivao situaciju“, u Republici Srpskoj biti uhapšen.

– Bošnjacima je bolje da drže ono što perspektivno kontrolišu i da puste Srbe i Hrvate da kontrolišu ono što mogu – naglasio je Dodik i ponovio da BiH neće biti u NATO-u.