Dodik: Srbija i Srpska ne smiju zaboraviti doprinos patrijarha Irineja

15
Foto: SRNA

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je blaženopočivši patrijarh Irinej bio čovjek koga je volio i sa kojim je imao lični odnos, te da Srbija i Republika Srpska ne smiju zaboraviti sav njegov doprinos.

– On je bio čovjek koji je uspio da čitavoj Srbiji, prije svega Crkvi, skrene pažnju na ono što je Republika Srpska, a ta interpretacija u duhovnom i svakom smislu je bila u epicentru njegovog interesa – rekao je Dodik.

On je poručio da Srbija i Republika Srpska ne smiju zaboraviti doprinos patrijarha Irineja koji, kako je istakao, nije bio vidljiv, ali je bio odlučujući.

– Ja mogu da svjedočim da je on bio odlučujući i da smo u tom pogledu više postigli u integracijama, zajedništvu, okupljanju, što je bilo veoma važno za sve nas i što je nešto što nosimo od ovog dana – rekao je Dodik.

Foto: Kurir/Nemanja Nikolić

On je naglasio da će pamititi savjet patrijarha Irineja, sa kojim je imao lični i prijateljski odnos, da “nikad ne zaborave narod i da moraju biti sa narodom”.

– Govorio je da moramo biti među narodom i da samo oni ljudi koje narod voli i cijeni mogu imati šansu – rekao je Dodik medijima iz Republike Srpske.

Foto: Kurir/Nemanja Nikolić

Prema njegovim riječima, patrijarh Irinej je to savršeno dobro znao iako se iz njegove blage prirode to možda i nije moglo zaključiti.

– On je bio vrlo ozbiljan rukovodilac i u Patrijaršiji i u Bogosloviji i rukovodeći Srpskom pravoslavnom crkvom nakon patrijarha Pavla, što je bio izazov i on je, mislim, uspio da se sve to održi – rekao je Dodik.

Dodik je ocijenio da se mora ići dalje i vratiti naporima patrijarha Irineja, da se održi stabilna i jaka Republika Srpska i jaka Srbija i da budu zajedno.

– Uvijek kad neko ode mi žalimo. Kad prijatelj ode uvijek je prerano. Moramo ići dalje – poručio je Dodik.