Dodik: Srbija pred izazovma, imaće podršku Republike Srpske

21
Foto: Dž. Kriještorac/Radio Sarajevo

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da će podržati odluke i mjere državnog rukovodstva Srbije u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije.

– Srbija je pred izazovom i moramo se svi okupiti oko politike Srbije prema Kosovu i dati podršku državnom rukovodstvu u koncipiranju politika i stati iza tih politika kakva god odluka da bude – rekao je Dodik novinarima u Trebinju.

On je ocijenio da je situacija na Kosovu složena i da jedinice međunarodnih snaga na sjeveru Kosova i Metohije prave određene punktove, što znači da su izvor podrške privremenim vlastima u ovoj srpskoj pokrajini.

Dodik je naglasio da se Srbija nalazi u delikatnom trenutku u kojem su prištinske vlasti podržane zapadnim faktorom.

– Učestvovao sam u teškim pregovorima i kada sam neki dan gledao gospodina (predsjednika Srbije Aleksandra) Vučića na sastanku sa (premijerom samoproglašenog Kosova Aljbinom) Kurtijem i dvojicom iz EU, sjetio sam se teških situacija u kojima sam uvijek bio ja na jednoj strani a svi drugi protiv – rekao je Dodik.

On je dodao da je evidentno da na sastanku u Briselu nije bilo nikakvog dogovora, što znači da je Vučić ostao na čvrstoj liniji stavova u vezi sa Kosovom.

Podsjetimo, ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svećlja izjavio je da će od 1. septembra krenuti sprovođenje odluke vlade o ličnim kartama i preregistraciji vozila sa srpskim tablicama na sjeveru KiM, tvrdeći da „postoje indicije da bi barikade mogle da budu podignute i prije tog datuma“.