Dodik: Srpska će sarađivati sa Mađarskom i politički i ekonomski

12
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da Mađarska ostaje zemlja u koju će Republika Srpska ostati zagledana i u okviru BiH sa tom zemljom snažno sarađivati na političkom i ekonomskom planu.

– Zahvalan sam toj zemlji za podršku koju nam daju i na tome što njeni lideri nisu za to da se sankcionišu ljudi iz Srpske – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

Foto: Siniša Pašalić/Ringier

On se zahvalio Sijartu na ovom razgovoru s kojim će biti produbljena saradnja sa Mađarskom, te naglasio da je ona veoma značajna i uspješna zahvaljujući i ulozi premijera Viktora Orbana.

– To je putokaz na kome se treba kretati i zahvalio sam za razumijevanje Mađarske u pogledu evropskog puta BiH, iako se nažalost nije desilo da se dobije kandidatski status. U BiH u tom smislu postoji znatno razočarenje što sam rekao Sijartu – naveo je Dodik.

Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Dodik je rekao da je razgovarano o mogućnosti uljkučivanja Mađarske u velike energetske projekte u Srpskoj.

On je izrazio zahvalnost što je Mađarska ispunila obećanje premijera Orbana da se privrednici u Srpskoj pomognu sa 35 miliona evra.

“To će ići za podršku privrednim subjektima, a početkom iduće godine imaćemo novi krug od 35 miliona evra. To je praktična podrška koja nama dosta znači kao i na planu prijateljstva koje gradimo”, rekao je Dodik.