Dodik: Srpska je oslobođena, a o lopovluku i kriminalu treba da odlučuju oni koji su za to zaduženi

53
Foto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji prisustvuje posebnoj sjednici Narodne skupštine, rekao je da danas Srpska izgleda drugačije i da je „oslobođena“ od stranaca u odnosu na period kada je on bio prvi put premijer Srpske.

– Kada smo 2006. došli na vlast, BDP je bio 4,3 milijarde. Danas je oko 12 milijardi evra. Danas Srpska isplaćuje prosječnu platu od 510 evra, ima stope rasta među najvećima u regionu. Naš domaći proizvod je u dva kvartala ove godine rastao 10 odsto, u odnosu na 2019. to je 5,5 do šest odsto. Zato ova Republika ide na rebalans budžeta. Blizu smo toga da ove godine uđemo u suficit u budžetu Srpske. To su stvari po kojima se mjeri uspješnost jedne vlasti. Jedino normalno pitanje jeste kako smo to sve postigli u ovakvim uslovima – rekao je Dodik.

Odgovarajući na kritike pojedinih opozicionih poslanika, Dodik je rekao da o lopovluku i kriminalu treba da odlučuju oni koji su za to zaduženi.

– Mislim da ovaj dan zaslužuje dostojanstvo. Ovo ništa nije upereno protiv drugih naroda u BiH, spreman sam da to dokazujem na svaki način. Prema Dejtonu, pravo na obrazovanje pripada entitetima i kantonima – rekao je Dodik.

Govoreći o kolapsu sistema i zdravstva, koga je ranije pomenula Jelena Trivić, Dodik je rekao da takve kvalifikacije ne stoje.

– Ako postoji problem, to je zbog korone, lutamo kao i svi ostali. U tom pogledu je došlo do neke vrste degradacija i nije ničiji hir. Da nije bilo toga, obrazovanje bi bilo u funkciji onoga što je bilo i ranije. Ali, sistem se mjeri po tome da li funkcioniše. Taj sistem ima plate, funkcionalan je, ne kasni se nijedna plata, ne kasni se u značajnom obimu sa materijalnim sredstvima. To je sve učinila Vlada RS. Pokazaće se da je racionalna upotreba javnih sredstava predznak za ovu vlast, a ne neke olako date javne ocjene – rekao je Dodik.

On je pozvao poslanike da jednoglasno usvoje Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma i najavio da će danas govoriti na centralnoj svečanosti u Beogradu.