Dodik: Republika Srpska ne može da napusti koncept svog postojanja

10
Foto: Screenshot

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska trpi ogromne pritiske sa Zapada, ali da ne može da napusti koncept svog postojanja i odustane od jačanja autonomije.

Dodik je istakao da je Srpska privržena Dejtonskom sporazumu i to slovu ovog sporazuma, a ne duhu koji su promovisali zapadnjaci.

On je istakao da se u BiH dodatna destabilizacija pravi time što su u sistem odlučivanja umiješani stranci koji dolaze sa Zapada, te Nijemac Kristijan Šmit, koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, a koji svojim odlukama donosi zakone.

Dodik je istakao da je najbolji mogući pristup Rusije, koja se zalaže za vladavinu prava i poštovanje dogovora unutrašnjih faktora, ne stajući ni na jednu stranu.

– Ruska Federacija je svedok i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i kao takva je davala doprinos njegovoj implementaciji, za razliku od drugih, predvođenih SAD, Velikom Britanijom, kao i članicama EU, poput Francuske i Njemačke, koje su modelirale sporazum mimo predviđene procedure – rekao je Dodik u intervjuu za „Rusiju danas“.

Predsjednik Srpske je ukazao da je zapadna propaganda Rusiji prikačila priču o nekakvom malignom uticaju, dodajući da „ako išta maligno postoji na Zapadu to dolazi iz SAD i Britanije“.

– To je svijet laži, svijet prevara koji gledamo sa Zapada kroz nepoštovanje raznih sporazuma, počevši od Dejtonskog sporazuma, preko Minskih sporazuma, sporazuma u Kumanovu – rekao je Dodik.

On je istakao da su na sličan način u Republici Srpskoj zarobili vrijeme, nametajući teme o statusu, ali i kroz kažnjavanje putem sankcija pojedincima i čitavom narodu.

– Srbiji otimaju Kosovo mimo svih procedura, čak ni u UN nemate većinu koja je podržala nezavisni status, a nama otimaju sva prava koja smo stekli po Dejtonu, jer su oni navodno nezadovoljni – ukazao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je naveo da postoje dvije stvari zbog koje je Zapad ljut i zbog kojih je pobjesneo.

– Prva je da Republika Srpska odbacuje u kontinuitetu mogućnost da bude članica NATO-a i ne da svoj pristanak na procedure koje bi išle ka tome, a druga je da je Srpska od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini zauzela stav u kome nije pristajala da se Rusiji uvedu sankcije. Shodno tome, nijedan organ u BiH nije donio odluku o tome da se uvede bilo koji oblik sankcija Ruskoj Ferderaciji – rekao je Dodik.

On je naveo da Zapad provodi hibridni rat protiv Srba, Republike Srpske i Srbije, dodajući da je nedavno agencija koju sponzoriše američka vlada izvršila upad i blokadu informacionih sistema Vlade Srpske i Kabineta predsjednika Republike.

Dodik je istakao da je Srpska za Dejtonski sporazum i ustavnu BiH, a ne za onu kakvu drugi žele da nametnu.

– Zbog toga nas napadaju da smo separatisti, a mi smo legalisti i tražimo da se poštuje Ustav – rekao je Dodik i dodao da je BiH eksperiment Zapada koji ne može da uspije.

On je istakao da se BiH štiti silom Zapada, koji favorizuje samo jednu stranu, a na štetu Hrvata i Srba.