Dodik: Srpska pravoslavna crkva doživljava progon u Crnoj Gori

103
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da vlast u Crnoj Gori atakuje na imovinu Srpske pravoslavne crkve (SPC), što je nedopustivo, te pozvao poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske da odbace zahtjev za posjetu BiH crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.

On smatra da bi i za BiH i za crnogorskog predsjednika bilo najbolje da bude odgođena Đukanovićeva zvanična posjeta zbog dešavanja u vezi sa SPC koja doživljava progon u Crnoj Gori.

– Vjerujem da ne postoji pravoslavac Srbin koji ne poštuje litije koje se održavaju u Srpskoj, pa širom Crne Gore i koji se ne solidariše sa srpskim narodom u toj zemlji – rekao je Dodik u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

On je naglasio da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori usmjeren protiv SPC, te da je Đukanović rekao inostranim centrima moći da želi da napravi pravoslavnu crkvu jer bez toga ne može da zaokruži projekat države.

– Crnogorska vlast sačinila je ugovore sa katoličkom i islamskom vjerskom zajednicom. Navedeni zakon usmjeren je na imovinu SPC, što je nedopustivo. Vlast u Crnoj Gori atakuje na imovinu SPC – dodao je Dodik.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

On je napomenuo da je bio protiv posjete Đukanovića BiH u ovom trenutku, te da kao legitimni predstavnik Republike Srpske ima pravo da traži zaštitu nacionalnog interesa.

Dodik je naveo da je zbog glasova druga dva člana Predsjedništva BiH o posjeti Đukanovića bio prinuđen da ovo proglasi štetnim po vitalni nacionalni interes srpskog naroda.

On je ocijenio da bi situacija u Crnoj Gori za posljedicu mogla imati i negativna dešavanja u zemljama regiona.

Posjeta Đukanovića bi se mogla tumačiti kao podrška

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da osporava posjetu crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića BiH jer bi se to protumačilo kao podrška političkoj strukturi koja, između ostalog, osporava imovinu Srpske pravoslavne crkve (SPC).

On je rekao da je vitalni nacionalni interes Republike Srpske u tom smislu upravo potegao zbog solidarnosti sa Srbima u Crnoj Gori i SPC.

Dodik je rekao da SNSD raniju deklaraciju SDS-ovog poslanika Nebojše Vukanovića o dešavanjima u Crnoj Gori nije podržao jer bi to, između ostalog, naštetilo litijama koje održavaju SPC i vjernici u Crnoj Gori.

Srpski član Predsjedništva BiH je rekao da su neosnovane priče opozicije da se on boji Đukanovića, jer se, kako kaže, nije plašio ni većih autoriteta u politici.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Dodik je, tokom rasprave na posebnoj sjednici Narodne skupštine o njegovim izjavama kao srpskog člana Predsjedništva BiH o štetnosti posjete Đukanovića BiH i raspoređivanju Fronteksa na granici sa Hrvatskom, nakon što je po tim tačkama preglasan u Predsjedništvu BiH, rekao da nema imovinu u Crnoj Gori.

On je podsjetio da je Đukanović za vrijeme postojanja države Srbije i Crne Gore podržavao nezavisnost Srpske i smatrao da će sve završiti na taj način, dok sada izjavljuje nešto drugo.

Dodik je istakao da referendum u BiH ne treba biti zabranjena tema, jer je opšteprihvaćen svugdje u svijetu kao način odlučivanja.

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da poslanik PDP-a Jelena Trivić svoje ekonomsko znanje zasniva na tabelama, koje nisu realni život.

– Te vaše tabele možete predavati u školi, ali život je sasvim nešto drugo – rekao je Dodik.

Obraćanje Milorada Dodika na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske

Pratite #UŽIVO Obraćanje Milorada Dodika na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske#RTRS #RTRSvijesti

Posted by RTRS vijesti on Wednesday, February 26, 2020