Dodik: Republika Srpska rezultat borbe za slobodu i državu

57
Foto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da je Republika Srpska rezultat borbe srpskog naroda za slobodu i državu, ali i odbrane života, što najbolje pokazuje Sijekovac, kao i ostala mjesta stradanja.

– Bez naše države, nema ovdje ni slobode… Ako bi nestala Republika Srpska, nestali bi i Srbi ovdje i to je pravi cilj današnje muslimanske politike iz Sarajeva – da se Republika Srpska razvlasti što je moguće više i da se Srpska i srpski narod dovedu u beznađe, da se raseli kao dio njihove decenijske strategije – istakao je Dodik.

On je podsjetio da je prije oružanih sukoba u BiH u Sijekovcu počinjen monstruozni zločin, što je dio plana eliminacije Srba, a što se desilo neposredno nakon referenduma u kojem su Srbi eliminisani kao konstitutivni narod i nakon ubistva srpskog svata u Sarajevu.

Dodik je naglasio da su ubijeni civili, koji nisu bili vojno organizovani, među kojima i lice sa posebnim potrebama.

– Oni su i takve kojima je trebalo dati zaštitu u svakom smislu ubijali, ovo najbolje govori o njihovim namjerama – rekao je Dodik novinarima u Sijekovcu nakon obilježavanja 30 godina od zločina nad srpskim narodom u ovom mjestu.

On je naveo da su zločinci upadali u kuće i da mnogi ljudi nisu vjerovali da to može da se desi, zbog čega se nisu ni sklonili, a da je za te zločine odgovarao samo jedan musliman, dok komandir interventnog voda nikada nije odgovarao, a do 2007. godine je bio aktivni oficir Hrvatske vojske.

Dodik je upitao kako je moguće pozivati na pomirenje kada ovakvi zločini nisu procesuirani i kako se pomiriti sa činjenicom da su stradali članovi porodica Zečević, Milošević…

– Ovo je mjesto našeg zavjeta i to se mora razumjeti. Nemamo povjerenje u njihovu priču o pomirenju, imamo povjerenje u miran suživot koji bi mogao da bude – rekao je Dodik.

On je istakao da Srbi moraju očuvati pamćenje na ovakve događaje, ne da bi se svetili nego da bi znali da Republika Srpska treba da postoji, jer bez nje ne bi bilo ni ovog obilježavanja.

– Danas je Republika Srpska stabilna, uprkos izazovima, koji nisu laki. Ostaće svoja i nastaviće sa ekonomskim razvojem – porčuo je Dodik.

Pripadnici regularne Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, su 26. marta 1992. godine u Sijekovcu ubili devet srpskih civila, a narednih dana još 37 Srba.

U Sijekovcu je tokom 1992. godine ubijeno 46 srpskih civila, navodi se u dokumentima Boračke organizacije Brod.

Okupacija hrvatskih snaga prekinuta je 7. oktobra 1992. godine, kada je general Slavko Lisica pažljivo osmišljenom vojnom akcijom oslobodio područje opštine Brod.