Dodik: Republika Srpska se na različitim pozicijama bori za jačanje svojih prava

14
Foto: presscentar.uns.org.rs

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da još traje politička borba za Republiku Srpsku, koja se na različitim pozicijama bori za jačanje i promovisanje svojih stavova.

Dodik je ponovio da je stav Srpske da prihvata teritorijalni integritet za BiH u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Još jednom kažem da Republika Srpska ne može da ostane u BiH koja je mimo Dejtonskog mirovnog sporazuma“, rekao je Dodik novinarima u Beogradu gdje je učestvovao na tribini pod nazivom „Srpska se brani i u Srbiji“.

On je istakao da Republika Srpska ne traži ništa što je imaginarno i što nije već dato.

„Tražimo da se slovo Ustava BiH poštuje. Mi ne možemo da prihvatamo mjere izvan Ustava, kvazi-odluke koje je donosio visoki predstavnik, koji nikada nije imao pravo na to, ili pak sudije Ustavnog suda BiH koje ignorišu pravo i sve što se tiče slova Ustava i onda donose i kreiraju neke svoje odluke“, naveo je Dodik.

On je istakao da je očigledno da su Dejtonski mirovni sporazum na različite načine skrnavili različiti visoki predstavnici.

„A sada to čini Kristijan Šmit, lažni visoki predstavnik, kao i sudije Ustavnog suda BiH zajedno sa muslimanima“, naglasio je Dodik.

Dodik je ponovio da u BiH ne postoji visoki predstavnik, iako ga dio javnosti u Srbiji njega oslovljava tim nazivom.

„Oni time nama odmažu, a vjerovatno to i hoće, ali ako imate imalo digniteta onda ćete pokušati da saznate kako se imenuje visoki predstavnik u BiH“, rekao je Dodik.

On je rekao da predstavnici Zapada traže poslušnost.

„Predstavnici Zapada misle da je sve što oni urade genijalno za sve nas, da ne možemo da razumijemo njihove dobre namjere. Sigurno je da je od njihovih dobrih namjera nama uvijek muka ovdje“, naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je i u kompleksnim okolnostima sukoba u Ukrajini potrebno da Republika Srpska jasno prezentuje svoje pozicije.