Dodik: Republika Srpska spremna da brani svoj Ustav i suverenitet

12
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da su zvaničnici iz Republike Srpske saglasni da je Srpska sposobna i spremna da brani svoj Ustav, teritorijalni integritet i suverenitet.

– Odbacujemo optužnice protiv predsjednika Republike i drugih kao politički montirane. Sud i Tužilaštvo BiH nisu ustavna kategorija, nego nametnuti od visokog predstavnika i na njihov objektivni rad se ne može računati – rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predstavnicima institucija Republike Srpske i srpskim predstavnicima u zajedničkim institucijama BiH.

On je naglasio da je to politički motivisana struktura koja će nastaviti da djeluje po uputama, a ne zakonom, a to potvrđuje činjenica da su spremni da djeluju po zakonima koje je nametnuo pojedinca koji nema ovlaštenja.

Dodik je ponovio da Kristijan Šmit nije izabrani visoki predstavnik, kao i da ni izabrani visoki predstavnici nemaju nikakva dejtonska ovlaštenja da nameću bilo kakve zakone.

On je istakao da treba na dnevni red staviti sve nametnute zakone visokih predstavnika i pokušati pronaći novi politički dogovor, te da Republika Srpska neće odustati od Dejtonskog sprazuma.

– U kontinuitetu govorimo da ono što je donio visoki predstavnik, bilo kada, nije legalno ni legitimno, da ustavni osnov za Sud i Tužilaštvo BiH ne postoji, da smo spremni da pričamo o tome, o pitanjima indirektnih poreza, o vojsci i svemu što je nametnuto i da postignemo novi dogovor kojim ćemo dati legitimitet tim stvarima – rekao je Dodik.

Foto: SRNA

On je najavio da će od Ustavnog suda Republike Srpske biti zatraženo izašnjenje o nametnutim zakonima visokih predstavnika.

Predsjednik Republike Srpske naveo je da je na sastanku ocijenjeno da je pitanje imovine riješeno Dejtonskim sporazumom i da ugovor o sukcesiji ne može biti osnova za promjenu Ustava BiH i reviziju pitanja imovine.

– Niti stavovi izmišljene strukture koja se zove PIK (Savjet za sprovođenje mira) mogu biti obavezujući da bi se intervenisalo i mijenjao Ustav. Konstatujemo da je Ustavni sud BiH, referirajući se o pitanju imovine, bio politički instrumentalizovan. Odbijamo bilo kakav prijedlog da razgovaramo o imovini jer smatramo da je to pitanje riješeno – naglasio je Dodik.

On je poručio da će Narodna skupština Republike Srpske biti prinuđena da proglasi nezavisnost Srpske ukoliko lažni visoki predstavnik nametne zakon o imovini.

Dodik je dodao da su na sastanku bili saglasni da je nekorisno i politički štetno da se održavaju sastanci sa predstavnicima američke i britanske ambasade, kao i sa Šmitom i osobljem iz OHR-a, jer to samo njima može biti eventualno pokriće za njihove loše namjere prema Srpskoj.

– Smatramo da je potrebno i dalje jačati našu bezbjednosnu situaciju sa transparentnim mjerama koje će poduzimati policija Srpske. Bezbjednosna situacija u Srpskoj je stabilna i ostaće takva. Stabilna je i ekonomska situacija, kao i finansijska – rekao je Dodik.

On je naveo da su na sastanku saglasni u vezi sa nastavkom dogovora na nivou BiH, s tim da se pitanja o Ustavnom sudu BiH, Sudu BiH i Izborni zakon BiH trebaju rješavati u paketu.

Foto: SRNA

Dodik je pojasnio da treba biti donesen zakon o Ustavnom sudu BiH i precizirati status stranih sudija, zatim izmjene i dopune Zakona o Sudu BiH i da Republika Srpska smatra da sjedište apelacionog suda mora biti u Banjaluci.

– Dok ne dođe zakon o Ustavnom sudu BiH na Savjet ministara, neće se odlučivati o drugim zakonima, možda će biti donijete neke operativne mjere – naglasio je Dodik.

On smatra da je neophodno imenovati novu strukturu Centralne izborne komisije (CIK) BiH umjesto trenutne nelegalne strukture.

– Potrebno je donijeti novi Izborni zakon za BiH, ali i za Republiku Srpsku. Zakon za BiH može samo da odredi pravo CIK-a da se bavi pitanjima izbora članova Predsjedništva BiH jer se biraju na prostoru cijele BiH i poslanika u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH – rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska, po Ustavu BiH, ima pravo da sprovodi izbore za sve ostale nivoe i da u Sarajevu moraju da se naviknu na činjenicu da postoji Republika Srpska koja delegira svoje predstavnike na nivo BiH.

– Na nivou BiH se niko ne bira, sve su izvedeni organi. I za Savjet ministara prvo se izaberu ministri u Srpskoj i kažemo da u ime Republike Srpske idu tamo. I poslanici koji idu u Predstavnički dom biraju se na prostoru Republike Srpske, kao i poslanici za Dom naroda koje bira Narodna skupština. Oni dobijaju legitimitet ove republike i naravno da treba da rade u skladu sa tim legitimitetom. Organi BiH nisu nama nadređeni, već podređeni – naglasio je Dodik.

On je naveo da je dogovoreno i da u budžetu Republike Srpske za narednu godinu bude obezbijeđen nivo prihoda koji će omogućiti radnicima koji rade u zajedničkim organima, kada odluče da se povuku, da mogu imati adekvatnu naknadu i da mogu biti sigurni.

Prema njegovim riječima, na sastanku je dogovoreno da o svemu ovome, odnosno o tome kako Republika Srpska vidi aktuelno stanje, obavijeste strukture UN, EU i zemalja prijatelja Republike Srpske.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, ministri u Vladi Srpske, potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Pranjić, predsjedavajuća Vijeća naroda Srpske Srebrenka Golić.

Prisustvovali su i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac, ministar finansija u Savjetu ministara Srđan Amidžić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić, potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Anja Ljubojević, te predstavnici ostalih institucija.