Dodik: Srpski narod će uvijek obilježavati Dan primirja

35
Foto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Srbi danas obilježavaju Dan primirja u Prvom svjetskom ratu kao sjećanje na ogromno stradanje i golgotu srpskog naroda i srpske vojske u do tada najstrašnijem sukobu koji je svijet vidio, te poručio da će to biti uvijek obilježavano.

Dodik je istakao da Srbi obilježavaju Dan primirja na način kako je to moguće u ovim trenucima.

On je naveo da je primirje bilo važna stvar jer je omogućilo da se srpska vojska konsoliduje, nakon ogromnog stradanja koje je pretrpila prelaskom preko Albanije.

– To je bila golgota koja je tamo odnijela preko stotine hiljada života srpskih vojnika – izjavio je Dodik u Gradišci.

On je podsjetio da je srpski narod u Velikom ratu izgubio veliki dio svoje populacije, od čega 35 odsto muškaraca najbolje, vojničke, dobi.

– Činjenica je da je mir bio neophodan upravo našem narodu i to je nešto što ćemo obilježavati stalno – naglasio je Dodik.

U svijetu se danas obilježava Dan primirja, u znak sjećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Njemačkom i time okončale Prvi svjetski rat.

Primirje u Prvom svjetskom ratu potpisano je na današnji dan 1918. godine u šumi kod francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

Dan primirja se obilježava u isto vrijeme u svim glavnim gradovima država pobjednica.

U do tada najstrašnijem sukobu koji je svijet vidio, prema podacima Konferencije mira u Parizu 1919, Srbija je izgubila 1.247.435 ljudi, odnosno 28 odsto cjelokupnog stanovništva koje je imala prema popisu iz 1914. godine. Od tog broja poginulo je ili umrlo od rana i epidemije 402.435 vojnika.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvijet Natalijine ramonde, a u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cvijeta.