Dodik: Srpski narod čine i živi i mrtvi, nikada ne zaboraviti zločin

26
Foto: Jadranka Ilić/Tanjug

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Somboru, na državnoj manifestaciji obilježavanja Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine, da oni koji su počinili ovaj zločin moraju da shvate da srpski narod čine i živi i mrtvi, ali i oni koji će se roditi, i da je zato odgovornost prema onima koji će doći da se ova agresija nikada ne zaboravi.

Dodik je rekao da je cilj večerašnjeg okupljanja sjećanje, kao i to da se nikada ne zaboravi ono što su učinili zlotvori koji su naredili bombardovanje i ubijanje nedužnih ljudi.

– Okupljamo se ovdje zahvaljujući predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je odlučio da se agresija nazove pravim imenom, a ne „Milosrdni anđeo“. Mi smo narod čiji su stradalnici nazivani kolateralnom štetom. Mi nismo kolateralna šteta. Nikad im, što se mene tiče, nećemo ni oprostiti, ni zaboraviti. Ne možemo da oprostimo zato što su bili bezdušni, zato što su do kraja išli da nas ponize – poručio je Dodik.

On je rekao da je SR Jugoslavija izabrana za vježbalište zbog samo jedne organizacije, a to je NATO, te istakao da odgovorni za ovaj zločin nikada nisu odgovarali.

Dodik je naglasio da su nakon NATO agresije nudili kredite za obnovu svega što je porušeno, ali da srpski narod nije mogao da obnovi djecu i nevino stradale ljude.

– Ja im nikada neću vjerovati. Nikada im se neću klanjati, niti misliti da su dobri, oni nam donose samo zlo i ničega nema što je dobro – poručio je Dodik na obilježavanju pod motom „Oprostićemo ako budemo mogli, zaboraviti samo ako nas ne bude bilo“.

Foto: Jadranka Ilić/Tanjug

Dodik je rekao da je kada je pala prva bomba u Srbiji, u Somboru, ona eksplodirala u srcima svih Srba gdje god bili i da ne može da bude zaboravljena, a pojedinim zapadnim ambasadorima koji izjavljuju da Srbi to treba da prevaziđu, poručio je da se to neće desiti.

– Znamo da nemate savjesti, ali sam uvjeren da će vas u nekom trenutku vašeg života progoniti to što ste ubili Milicu Rakić i nedužnu djecu, da će doći da vam se ukažu upravo oni kojima ste oduzeli živote, a trebalo je da žive – poručio je Dodik.

Dodik je naglasio da danas srpski narod mora da bude okupljen oko svojih izabranih funkcionera i državnika i da budućnost srpskog naroda vidi u ujedinjenju Republike Srpske i Srbije, bez ikakvog oklijevanja.

– Neka živi ideja o našem ujedinjenju. Mi hoćemo da se ujedinimo i ujedinićemo se, uradićemo to na miran način, bez obzira što mnogi kažu da nećemo. A ja kažem, e, baš hoćemo – poručio je Dodik.

On je naveo da EU, u koju su Srbi vjerovali, danas samo postavlja ultimatume.

– Mi ne želimo Evropu ultimatuma, to nije Evropa gdje mi hoćemo da idemo. Da li je to njihova nemoć ili rani znak njihove propasti, još ne znamo, ali znamo da ne smijemo da izgubimo naš suverenitet – rekao je Dodik.

On je naglasio da je volja srpskog naroda danas da Srbi imaju dvije države – Srbiju i Republiku Srpsku.

„I to je ono što nam trebaju i moraju u najmanju ruku da priznaju. Nije ni moje, ni bilo čije da se danas bez nekog pokrića junačimo i da razgovaramo o temama u kojima ne želimo da učestvujemo“, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, moglo se gledati kada su pokušali na raznim razgovorima da od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića dobiju potpis za neki njihov sporazum, a kada toga nije bilo, onda su tvrdili da to važi jer su izdali saopštenje.

Dodik je rekao da je Vučić izdržao za srpski narod ono što bi malo ko izdržao i da zato Srbi treba da se okupe.

Foto: Jadranka Ilić/Tanjug

On je rekao da Republici Srpskoj sada hoće da oduzmu i imovinu, za koju su se Srbi borili, koju su dobili u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

– Mnogo čega su oteli od nas, sada hoće imovinu. A ja im poručujem, bez obzira koliko to ko smatrao doličnim – onog trenutka ako pokušate da nam otmete imovinu, sazvali ste sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj ćemo donijeti odluku o samostalnosti Srpske. Dosta nam je više vaših lažnih obećanja, neću da vas gledam i neću da vas trpim – poručio je predsjednik Srpske.

Dodik je napomenuo da BiH nije samo ono što kažu u Sarajevu, nego bi trebalo da bude i ono što kaže Republika Srpska.

– Oni uporno hoće samo jedno, a to je da stvore uslove da se Srbi isele sa tih prostora – naveo je Dodik.

Dodik je naglasio da je ponosan na sve ljude u Republici Srpskoj, i koji su ga birali, i koji nisu, ali su ostali tamo da žive, bore se za svoje institucije.

– Da se borimo za naše institucije, našu Republiku, za naše opštine, polja, rijeke, jezera, brda, ravnu Semberiju i Lijevče polje. Ostali smo i borimo se, bez obzira na to što ponekad različito mislimo, na istom smo cilju da bude sve bolje, zagledani u Srbiju – naveo je Dodik.

On je naveo da Srbija mora biti usmjerena ka miru, ističući da mnogima smeta Srbija koja je danas moćnija i jača, jer je žele nejaku, rasutu, podijeljenu.

Dodik je rekao da je ponosan i na ono što je generacija političara predvođena Vučićem uradila za prosperitet Srbije, što je uspjeh i Srpske, te zahvalio Vučiću za podršku i pomoć Srpskoj.

On je poručio predsjedniku Srbije da ima na šta da bude ponosan, za ono što čini za srpski narod, te da može da svjedoči da je Vučić nesumnjivi patriota koji neće izdati.

Dodik je poručio da treba da živi ideja o ujedinjenju srpskog naroda, bez obzira šta o tome mislili oni koji su Srbe bombardovali – Amerikanci, Britanci i drugi koji su to radili kroz istoriju, nanoseći zlo.

– Danas moramo zajedno da se sjećamo i pamtimo, ali i da kažemo da je budućnost Srba i njihovih država ovdje izvjesna. Ostanimo okupljeni. Naša snaga je naša ljubav, naša veličina je snaga Srbije, njenih institucija, predsjednika, vojske, snaga našeg naroda. Neka živi Srbija, neka živi Republika Srpska, neka živi srpski narod – rekao je Dodik.

U Somboru, na Trgu Svetog Đorđa, održana je državna ceremonija obilježavanja Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine. Pomen žrtavama NATO agresije služio je Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Ceremoniji je prisustvovao veliki broj građana, predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Republike Srpske Milorad Dodik, zvaničnici obje Republike – predsjednici vlada Srbije i Republike Srpske Radovan Višković i Ana Brnabić, predsjednici parlamenata Vladimir Orlić i Nenad Stevandić, kao i ministri u vladama Srbije i Srpske.

Prisutni su bili i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, kao i predstavnici Srba iz regiona.

Na obilježavanju se obratila i Marijana Paskaš, kćerka zastavnika Radovana Medića, prve žrtve NATO agresije, upravo u Somboru, za koga je rekla da je bio čovjek koji je volio svoju porodicu, svoj narod, zemlju i slobodu.

Danas su se navršile 24 godine od početka agresije NATO-a na SR Jugoslaviju u kojoj je tokom 78 dana bombardovanja ubijeno 2.500 ljudi, među kojima najmanje 79 djece, dok je upotreba zabranjene municije sa osiromašenim uranijumom izazvala teške posljedice po zdravlje stanovništva, a cijela zemlja pretrpjela strašna razaranja.