Dodik: Srpski narod prva žrtva hegemonističkog procesa Zapada

6
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Moskvi da je srpski narod bio prva žrtva hegemonističkog procesa zapadnih faktora i NATO-a, ali da se sada ukupna međunarodna politika nalazi u dinamici velikih promjena i da male države sa nestrpljenjem očekuju novo pravednije doba u kojem će imati ravnopravniji tretman.

– Tranzicija sa unipolarnog međunarodnog poretka zasnovanog na hegemoniji SAD odlazi u prošlost, dok se multipolarni poredak uspostavlja sa novim strukturama moći u međunarodnom sistemu – rekao je Dodik u obraćanju na Međunarodnom susretu visokih predstavnika zaduženih za pitanja bezbjednosti.

On je podsjetio da je srpski narod tokom devedesetih godina prošlog vijeka bio prva žrtva hegemonističkog koncepta međunarodne bezbjednosti SAD i NATO-a.

– Oni su na jugoslovenskoj krizi potvrđivali svoju novu ulogu u sistemu evropske i globalne bezbjednosti. Takozvana humanitarna intervencija SAD i NATO-a prvi put je izvedena u agresiji na Republiku Srpsku 1995. i Srbiju 1999. godine nakon čega je ovo postao modus vivendi za američke vojne intervencije na Bliskom i Srednjem istoku i potpuno derogiranje međunarodnog prava – istakao je Dodik.

Prema njegovim mišljenju, BiH je nakon rata postala geopolitički eksperiment i kolonija zapadnog liberalnog globalizma, koji treba da kompletira proces odumiranja nacije i stvori hibridno nadnacinalno društvo bez uvažavanja identiteta, tradicije, istorije Balkana, te ustavnog prava.

– Već 30 godina u BiH upravljaju kolonijalnim metodama i nameću rješenja putem neizabranog stranca, kao i zakone, pa i ovih dana. Poslije agresije NATO na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine dogodilo se veliko proširenje ovog saveza na istočnu Evropu – Poljsku, Mađarsku i Češku. Ova ekspanzija na evropski istok predstavlja najveći poremećaj u međunarodnom sistemu bezbjednosti nakon Hladnog rata. Kulminacija je nastupila 2008. godine kada su u članstvo pozvani Ukrajina i Gruzija – naglasio je Dodik.

On kaže da drugi veliki izazov u globalnoj bezbjednosti od SAD i njenih saveznika jesu obojene revolucije u svijetu, a pod izgovorom širenja liberalne demokratije i najbolji primjer je bio u Ukrajini 2004. i 2014. godine.

– Samostalna evropska bezbjednost i odbrambena inicijativa je završila nakon početka ukrajinske krize. EU je u vazalnom odnosu prema SAD i svrstala se kao politička i vojna podrška režimu u Kijevu – rekao je Dodik.

On je naveo da treći bezbjednosni izazov jeste ponovno oživljavanje ideologije fašizma i nacizma u Evropi, a pogotovo u Ukrajini.

– Ova ideologija zla koja je izazvala Drugi svjetski rat prećutno se prihvata od zapada kao instrument borbe protiv Rusije. Zapadno uvođenje sankcija Rusiji potpuno je ugrozilo evropsku energetsku bezbjednost. Evropske zemlje su prisiljene da prate politiku SAD, iako nemaju alternativu za rusku naftu i gas i time direktno nanose štetu svojim privrednim sistemima. Tako izgleda sumorna stvarnost energetske politike EU – rekao je Dodik.

On je napomenuo da je i sajber prostor postao novo vojno polje hibridnog rata zapada protiv Rusije.

– Geopolitički i geostrateški položaj Republike Srpske danas je veoma težak. Veliki je pritisak za ulazak BiH u NATO što zaustavlja Srpska, jer vodi politiku vojne neutralnosti za koju smatramo da je jedino održiva u postkonfliktnom društvu kakva je BiH – kaže Dodik.

On je podsjetio da stav o vojnoj neutralnosti Srpske i Srbije NATO posmatra kroz princip – ko nije sa nama protiv nas je.

– Globalni poremećaj međunarodne bezbjednosne strukture generiše zapadno neuvažavanje nacionalnih interesa drugih država i miješanje u unutrašnja pitanje. Poseban osjećaj zebnje stvara zapadno-liberalna globalistička ideologija koja spoljnu politiku vodi izvan geopolitičke realnosti – rekao je Dodik.

On kaže da se čini da postojeći međunarodni poredak ulazi u stanje hronične nestabilnosti i snažne polarizacije što je izazovno za male države i političke zajednice kakva je Republika Srpska.

– Dugoročno gledano, nadam se da će svjetska politika nakon tranzicije iz unipolarnog u multipolarni poredak ući u mirnije i stabilnije vrijeme, te u epohu u kojoj se hegemonistička faza završava i dolazi ravnoteža snaga koja treba da donese novi koncept međunarodne bezbjednosti. Male države sa nestrpljenjem očekuju novo pravednije doba u kojem će imati ravnopravniji tretman sa ostalim akterima međunarodnih odnosa zasnovan na osnovnim principima međunarodnog prava. Dragi prijatelji, čuvajte svoje države, narode i mir – poručio je Dodik.

On je zahvalio na pozivu za učešće na konferenciji i jedinstvenoj prilici da se razgovara o najvažnijoj temi današnjice, te da govori o pitanjima važnim za Srpsku.

Na međunarodnom skupu o bezbjednosti u Moskvi učestvuju predstavnici iz više od 100 zemalja svijeta.