Dodik: Srpski narod u Federaciji BiH je stradalnički i junački

36
Foto: SRNA

Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije izjavio je na godišnjem okupljanju Tuzlaka u Bijeljini da su Srbi u svim dijelovima Federacije BiH svedeni na nivo statističke greške.

– Srba je u Federaciji beznačajan broj, ali je za nas značajno da je naša istorija tamo, da su naše svetinje tamo i velika imovina. Srpska pravoslavna crkva samo u Tuzli ima više od 30 objekata koje ćemo potraživati i mi to nećemo ostaviti – muzeje, ikone, kulturno blago koje moramo očuvati – rekao je vladika novinarima.

Episkop Fotije najavio je objavljivanje knjige o stradanju i progonu Srba sa prostora Tuzle i okoline sa značajnom dokumentacijom, kako ti događaji ne bi bili zaboravljeni, kao ni vijekovi života Srba na tim prostorima.

Vladika je istakao da je SPC kohezioni faktor, mjesto okupljanja Srba i da čuva jedinstvo naroda.

– Problem oko naše Crkve postoji i u Americi, problem u Crnoj Gori, u BiH je sada problem sa pokušajem oduzimanja zemljišta i moramo biti jedinstveni, donositi prave odluke i najpametnija rješenja za dobro našeg naroda – poručio je episkop Fotije.

On je pohvalio susrete predstavnika vlasti Republike Srpske i Srbije kao dokaz jedinstva koji srpskom narodu uliva nadu i snagu.

Vladika Fotije blagoslovio je pravoslavni sabor koji je okupio više od 1.000 Tuzlaka na praznik Sretenje.

– Velika se tragedija desila u Tuzli iz koje je 80.000 Srba napustilo svoje domove – rekao je vladika Fotije.

On je poručio da jedino sloga može spasiti srpski narod od daljeg stradanja.

– Neka postoje sve partije u Republici Srpskoj, ali ono što je osnovno, što je zajedničko, to ne smije da se gazi, a to su naši temelji – Republika Srpska i sveto pravoslavlje, naši praznici poput 9. januara, naše jedinstvo – zaključio je episkop zvorničko-tuzlanski.

Petom saboru Tuzlaka prisustvovao je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je za rad i projekte Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini poklonio 50.000 KM.

– Srpski narod koji je napustio svoje kuće i postojanje na prostoru današnje Federacije BiH je stradalnički i junački i dao je nesumnjiv doprinos odbrani i razvoju Republike Srpske – ocijenio je Dodik.

On je poručio da je zahvalan svim ljudima u Republici Srpskoj za povjerenje i ukazao koliko je danas važno da ponovo svi budu okupljeni oko ideje Republike Srpske.

– Republika Srpska se odbranila u ratu i gradi se u miru, ali je i osporavaju različite instance, ranije je to činio visoki predstavnik, a sada se putem Ustavnog suda BiH pokušava izmanipulisati i pod plaštom priče o vladavini prava podmetnuti Srbima odgovornost i krivica zato što brane svoje, ono što već imaju – rekao je Dodik.

U ime Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini slavni dirigent Hora Srbadija, Desanka Trakilović, najavila je da će ove godine biti obilježeno 28 godina od egzodusa 80.000 Srba sa tuzlanske regije i pripremljena studija „Tuzla, zločin bez kazne“, o čemu je ranije objavljen film.

– Sve dok se budemo skupljali u crkvenoj porti i njegovali svoju tradiciju, čuvali porodicu i obrazovali djecu, mi ćemo imati napredak – poručila je Trakilovićeva.