Dodik: Srpski spasioci obučeni da pomognu bilo gdje u svijetu

45
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas će spasioci iz Republike Srpske, koji su otputovali da pomognu narodu stradalom u razornom zemljotresu u Turskoj, pokazati da su obučeni da pomognu bilo gdje u svijetu.

Dodik je istakao da je za Srpsku važno da njena Civilna zaštita bude u Turskoj i pomogne tamošnjem narodu sa svojom opremom i obilježjima.

On je naveo da su se institucije Republike Srpske noćas organizovale i da je važno što će biti dio međunarodnih snaga.

– Pokazaćemo da smo obučeni i sposobni da u teškim trenucima pomognemo bilo gdje u svijetu – rekao je Dodik novinarima nakon što je ispratio pripadnike Civilne zaštite sa aerodroma Mahovljani odakle su otišli za Tursku koju je pogodio razorni zemljotres.

Foto: SRNA

On je izrazio zadovoljstvo što su u ekipi pripadnici čitave Republike Srpske koji imaju neophodne sertifikate za spasavanje.

– U Turskoj ćemo biti koliko bude potrebno što će se procjenjivati sa vlastima ove zemlje – dodao je Dodik.

On je podsjetio da su spasioci iz Turske 2014. godine za vrijeme velikih poplava bili u Republici Srpskoj i pomagali narodu.

Foto: SRNA

Prema njegovim riječima, Vlada Turske, ali i prvi čovjek ove zemlje Redžep Tajip Erdogan tada su značajno pomogli Srpskoj što ona ne zaboravlja.

– Odlazak naših spasilaca je samo mali znak pažnje i solidarnosti sa turskim narodom – rekao je Dodik.

On je dodao da je ovo prilika da još jednom izjavi saoučešće porodicama stradalih i Erdoganu.

– Bili smo juče u kontaktu sa njegovim kabinetom i dogovorili da se Republika Srpska uključi i međunarodnu podršku saniranja šteta i spasavanja ljudi – rekao je Dodik.

Foto: SRNA

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je važno što spasioci iz Srpske, a samim tim i Banjaluke odlaze u Tursku jer je i ovaj grad imao sličnu sudbinu.

Broj poginulih juče u zemljotresima u Turskoj i Siriji premašio je 5.000, nakon što je turski potpredsjednik Fuat Oktaj izjavio da je u Turskoj poginulo najmanje 3.419 ljudi.