Dodik: Stabilna, otvorena i izbalansirana politika Republike Srpske

9
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska vodi veoma izbalansiranu i otvorenu politiku.

Dodik je istakao da su globalni procesi u Evropi i svijetu takvi da Republika Srpska mora da vodi računa i da ima stabilne politike kako bi obezbijedila dovoljno hrane, energije i sigurnost života na ovim prostorima.

– Mislim da mi to upravo sve radimo. Imamo dovoljno hrane i energije. Imamo najjeftiniju električnu energiju u regionu i nemamo izazova u pogledu nestašica. Mi smo izvoznici električne energije, osim kada dođe do nekih havarija što su situacije koje se dešavaju – rekao je Dodik za Radio-televiziju Gradiška.

On je rekao da uskoro putuje u Rusiju gdje bi trebao da razgovara i o snabdijevanju gasom.

– Imamo najjeftiniji gas u Evropi koji smo dobili od Rusa. To dobijaju i u Federaciji BiH (FBiH) i kada odem u Rusiju zalagaću se da i oni ponovo dobiju gas po najnižoj mogućoj cijeni, jer znam šta je zima u Sarajevu koji se grije isključivo na gas – naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, ostaje još da se vidi kako će se Srpska, od koje to mnogo ne zavisi, snabdijevati naftom.

– Naša rafinerija je u vlasništvu ruske kompanije i zato je neophodno da na najvišem nivou dobijemo garancije da će ona nastaviti da radi u svim okolnostima – dodao je Dodik.

Dodik je naglasio da Republika Srpska sama proizvodi sasvim dovoljno hrane, te naveo da je i agrarni budžet za ovu godinu povećan na 150 miliona KM, što će biti duplo više od onoga što je planirano na početku godine.

On je rekao da Srpska trenutno ima najveći broj zaposlenih ikada i da je najmanje zadužena u odnosu na okruženje.

– Naš javni dug je oko 36 odsto domaćeg proizvoda, a 41 odsto je ukupan dug – naveo je Dodik.

On je rekao da je izvoz iz Srpske trenutno veći od uvoza, te da je ukupno u ovoj godini pokrivenost uvoza izvozom 81 odsto, a da je u Federaciji BiH to 56 odsto.

– Imamo prosječnu platu veću od 1.170 KM, što je više nego u Federaciji. Prije par mjeseci su nas napadali kako ne možemo da povećamo plate, a povećali smo ih. Vodimo veoma izbalansiranu i otvorenu politiku. Ne takmičimo se mi sa Federacijom, ali su nam prije par mjeseci govorili da smo po njima manji entitet i da imamo probleme i da nešto ne možemo da plaćamo. Pokazali smo da smo sposobniji, organizovaniji i stabilniji od njih – rekao je Dodik.