Dodik: Štitim interese Srpske – Narodna skupština će donijeti odluku o vitalnom interesu

19
Foto: Grigorov Gavriil/TASS

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će Narodna skupština Republike Srpske, kao najviši organ političke vlasti u Republici Srpskoj, donijeti odluku o vitalnom interesu Srpske koja se odnosi na dodjelu agremana njemačkom ambasadoru u BiH Tomasu Fičenu.

– Kao član Predsjedništva BiH dužan sam da štitim interese Republike Srpske do nivoa da pokrenem vitalni interes i ja sam to uradio – rekao je Dodik.

Dodik je pozvao sve da dobro razmisle o tome i naglasio da Njemačka prije nego što pošalje novog ambasadora mora da razgovara sa Republikom Srpskom, a ne o njoj.

– Njemačka stalno razgovara o nama. Mi smo manje vrijedni, nevrijedni, oni su nekakav poseban narod, a mi ti koji samo treba da dobijamo ćušku. To neće tako ići barem dok mi vodimo Republiku Srpsku – poručio je Dodik.

Dodik je rekao da ovo nije priča o njemu, već ovim daje priliku narodnim poslanicima da odluče o ovome.

On je podsjetio da je Njemačka učestvovala u raspadu Jugoslavije, u satanizaciji Srba, u otcjepljenju Kosova, i u svim ključnim pitanjima bila je protiv Srba.

Dodik je rekao da opozicija u Republici Srpskoj nema nikakav stav o svemu ovome, jer je ionako „sterilna“.

– Opozicija je čekala ovo da pokaže svoje podaništvo strancima i nepripadnost ovom narodu i Republici Srpskoj. Sva razlika između vlasti i opozicije u Srpskoj je u tome – istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je za Republiku Srpsku neprihvatljivo i da nije u redu mentalni sklop ljudi koji u Banjaluci prihvate Kristijana Šmita, kojeg Savjet bezbjednosti UN nije imenovao za visokog predstavnika u BiH.

– Prihvatiti čovjeka da bude tutor koji je sam sebe proglasio za visokog predstavnika, to nije srpski narod koji nikada nije želio tutora i neće ni sada – poručio je Dodik.

Opozicija je izgubljena u vremenu i prostoru

On je rekao da opozicija nema nikakvu politiku, već samo Milorada Dodika kojeg, kako je rekao, pljuju.

– Opozicija je izgubljena u vremenu i prostoru, nema nikakvu energiju i ništa ne promovišu. Oni vjeruju samo da će nekakav međunarodni faktor smijeniti Milorada Dodika i zabraniti njegovo djelovanje da bi oni mogli biti neka vlast – naveo je Dodik.

Podsjećamo, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je odluku o davanju agremana njemačkom ambasadoru u BiH, koja je usvojena bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva 2. septembra, proglasio veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske i pozvao narodne poslanike da se izjasne.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske primljen je Dodikov zahtjev za sazivanje posebne sjednice parlamenta radi izjašnjavanja o njegovoj izjavi o ovoj odluci.

Prema Ustavu BiH, Narodna skupština Republike Srpske razmatra izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH i, ukoliko je deset dana od dana prosljeđivanja potvrdi dvotrećinskom većinom, osporena odluka Predsjedništva BiH ne stupa na snagu