Dodik: Što se mene i srpske strane u BiH tiče, mi smo za hitnu i bezuslovnu deportaciju migranata

34
Foto: Avaz.ba

U sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu održan je sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH, koje su predvodili lideri stranaka Milorad Dodik i Dragan Čović.

Nakon sastanka, Dodik se dotaknuo i migrantske krize.

– Imajući u vidu da gospodin Čović nije mogao biti informisan o nedavnoj raspravi na sjednici Predsjedništva o ilegalnim migrantima morao sam ga upoznati i o sljedećem. Na sastanku koji nije imao tu temu, gospodin Radončić je obavijestio Predsjedništvo da je 3.000 migranata iz Pakistana ušlo u BiH na bazi lažnih viza koje je dao ambasador BiH u Pakistanu. Ono što je neophodno i mislim da je to veoma teško za sve nas je tvrdnja u činjenici da postoji takva mogućnost da neko zloupotrebljava poziciju ambasadora i to radi i da je neophodno što hitnije učiniti istragu u tom pogledu i javnost u BiH obavijestiti o tome – tvrdi Dodik te nastavlja:

– Dakle, vidljivo je da postoje različiti koncepti u okviru bošnjačke političke elite vezane za migrantsku krizu i samo ću jedno reći, a to će vam ponoviti vjerovatno sa stanovišta hrvatske komponente, i gospodin Čović, u Republici Srpskoj neće se otvarati kampovi. Nikakvi pozivi na solidarnost ili bilo šta drugo neće biti od koristi, jer mi ne želimo da budemo dio jedne prevare, koja očito postoji sa stanovišta bošnjačke političke elite, koja dozvoljava da njihov predstavnik, odnosno ambasador, izdaje lažne vize i ubacuje ovdje migrante koji postaju sve veći problem. Koliko znam i koliko se sjećam, gospodin Radončić je upravo govorio o tome, da to postoje ozbiljan problem kod Bošnjaka, jer ljudi koji se nalaze u kampovima, kao što ste mogli prije nekoliko dana vidjeti, spremni su da se fizički obračunavaju s policijskim snagama – poručio je Dodik.

On je ocijenio da se, što se tiče migranata, BiH suočava s ozbiljnim stanjem.

– Kao član Predsjedništva smatrao sam obaveznim da gospodina Čovića upoznam s tom situacijom koja očigledno pokušava da se amortizuje i da se ne vodi do kraja. Očekujem da će Tužilaštvo, kao što sam obaviješten, i već je primilo taj predmet, veoma brzo izaći u javnost s podacima o tome. Da li je to tačno, nije tačno, da li je i šta je poduzeto na tom planu. Što se mene tiče i srpske strane u BiH, mi smo za hitnu bezuslovnu deportaciju migranata iz BiH – zaključio je Dodik.