Dodik: Što veća vrijednosna integracija Srbije i Srpske

15
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da će se u narednom periodu i dalje raditi na što većoj vrijednosnoj integraciji Srpske i Srbije kroz zajedničke programe u obrazovanju, kulturi i svemu što je omogućeno kroz proces specijalnih veza.

– Mi ćemo inicirati da u toku iduće godine i formalizujemo novu suštinu od tog oblika specijalnih veza koji je zadat Dejtonskim sporazumom – rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon što se sa srpskim članom i predsjedavajućom Željkom Cvijanović sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodik smatra da niko od toga ne treba da ima ikakvu bojazan.

– Radimo ono što jedan narod treba da čini i radi, da se integriše u svojim vrijednostima, nacionalnim pitanjima i to ne bi trebalo da ikoga zabrinjava – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da su projekti o kojima je bilo riječi na sastanku sa Vučićem apsolutno prioritet zajedničkih napora Srbije i Srpske, koji idu za tim da se riješi ono što je dogovoreno.

On je rekao da se stvari usložnjavaju i da je došlo do naglog porasta cijena, što vrši pritisak i na odlučivanje i donošenje novih procedura.

– Bitna je podrška koju dobijamo vezano za opštine koje je Srbija ranije podstakla da se izvuku iz dosta teške situacije plasirajući određena sredstva – rekao je Dodik.

On je istakao da je Vučić na sastanku upoznat o kompleksnoj situaciji u BiH, koja nije riješena posljednjim izborima.

– U BiH postoji pat pozicija koja je veoma teško rješiva, koja se kamuflira intervencijama međunarodnog faktora u dijelu zanemarivanja suštine. A suština je u odnosu tri konstitutivna naroda i dva entiteta, koja se urušava. Suština je u problemima blokada koje se najčešće dešavaju iz političkog Sarajeva za sve projekte – rekao je Dodik.

Što se tiče kapitalnih infrastrkturnih projekata koji su važni za Republiku Srpsku, on je napomenuo da je Srpska blokirana u projektima Buk Bijela, aerodrom Trebinje, te gasovod ka Banjaluci.

Dodik je dodao da isto tako u FBiH još ništa nije učinjeno i nema odluka vezano za zajednički projekat auto-puta Beograd-Sarajevo, Sarajevo-Beograd.

– Želimo da obavijestimo predsjednika o tome. Republika Srpska već radi na tim trasama i riješila je gotovo sve imovinske pravne odnose na trasi od Rače do Brčko distrikta, a to radimo i od Višegrada prema Istočnom Sarajevu – naveo je on.

Dodik je rekao da još nema čak ni definitivni dogovor sa turskom stranom oko izvođenja tog puta jer FBiH nije uspjela da riješi ta pitanja.

– Sve je to nešto što treba zajedno da riješimo. Od predsjednika (Srbije) sam čuo da trebamo uložiti dodatne napore da se to i dalje kreće i da Srbija ostaje i dalje iza tog projekta uz sve izazove koje imamo u ovom trenutku – istakao je Dodik.