Dodik: Sumnjivi aranžmani predsjednika Suda BiH

23
Foto: Klix.ba

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ukazao je danas na sumnjive aranžmane predsjednika Suda BiH Ranka Debveca sa osuđivanim licima iz Federacije BiH, ističući da je prvi čovjek pravosuđa sebi pribavio pravo da daje saglasnost obavještajnoj službi koga da prati i prisluškuje.

Dodik je rekao da je nefunkcionalno pravosuđe bila jedna od tema današnjeg sastanka Predsjedništva BiH sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom.

– Demokratska kontrola procesa prisluškivanja putem parlamenta tema je koju su demokratske zemlje završile. Ovdje u BiH ništa se ne zna i predsjednik Suda BiH je u veoma sumnjivim aranžmanima sa ranije osuđivanim licima u FBiH i primao je neke predmete kao vid mita i korupcije u vezi sa sudskim presudama – rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Srpski član Predsjedništva BiH ukazao je da Debevec danas određuje i „daje bez oklijevanja saglasnost za prisluškivanje po BiH vjerovatno uslovljen činjenicom i saznanjem te službe da to postoji“.

– Sada se nešto gura zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH. Naravno da to pitanje nije sporno i da treba biti riješeno, ali što se nas tiče ne može biti rješavano mimo cjelokupne reforme pravosuđa, dakle i Sud i Tužilaštvo i VSTS, a ne da idemo palijativnim mjerama da nešto „krpimo“ i to proglašavamo uspjehom, a stvari idu sve gore – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, tokom sastanka sa Palmerom i član Predsjedništva BiH Željko Komšić saglasio se da je oblast pravosuđa veoma problematična i diskutabilna u BiH, te da to pitanje treba da se razmotri.

Dodik je rekao da je navode i indicije u vezi sa predsjednikom Suda BiH čuo od bezbjednosnih i pravosudnih institucija.

– Znam da se vode određeni postupci istrage oko toga i ne želim da se petljam u to. Mislim da treba reći javnosti da predsjednik Suda BiH ima neograničenu moć da (direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije Osmanu Mehmedagiću) Osmici da saglasnost koga će prisluškivati i šta će raditi, a da sve stave u okvir zakonitosti – rekao je Dodik.

On je pozvao novinare da provjere informaciju da je predsjednik Suda državljanin Španije, te da tu činjenicu nije prijavio kada se zapošljavao u ovoj pravosudnoj instituciji.

– Kako može neko da skriva lične podatke, a da obavlja tako važnu dužnost? Kako je to moguće? – upitao je Dodik, napominjući da je kod španskih nadležnih organa ova informacija provjerena i potvrđena.

Srpski član Predsjedništva je napomenuo da o tom pitanju nije ni sudija niti tužilac, nego političar koji smatra da treba okvalifikovati određene procese.

– Te procese kao političar kvalifikujem da su kršenje zakona i zloupotreba položaja – dodao je Dodik.