Dodik: Suština naše politike – vraćanje na Ustav BiH

4
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je ono što piše u 29. Izvještaju Vlade Srpske koji je upućen Savjetu bezbjednosti UN suština politike vlasti u Srpskoj, a to je vraćanje na Ustav BiH i eliminisanje svih dosadašnjih skrnavljenja Ustava i Dejtonskog sporazuma.

– Ponekad neki na naše tvrdnje, kada kažemo da je BiH nemoguća bez Dejtonskog sporazuma, iz toga prave razne teorije, priče, secesije – rekao je Dodik novinarima u Aleksandrovcu.

On je naglasio da Republika Srpska smatra da ukoliko ne može da funkcioniše Dejtonski sporazum, onda je BiH besmislena i ne treba da preživi.

Dodik je rekao da je politika Republike Srpske ključna, a to je vraćanje na Ustav BiH, eliminisanje svih dosadašnjih skrnavljenja Ustava i Dejtonskog sporazuma te da je to i suština obraćanja Srpske Savjetu bezbjednosti UN.

– Ako BiH nije dejtonska, onda neće biti nikakva. Oni mogu to da zovu secesijom, odvajanjem ali moraju da shvate ozbiljno Srpsku koja ne može da prihvati kršenje Dejtonskog sporazuma voljom nekih stranaca – naveo je Dodik.

On je napomenuo da Kristijana Šmita nije izabrao Savjet bezbjednosti, da se nije tamo obraćao, niti je dobio ikakvu verifikaciju, te da ponovo pokušava da nameće zakone, čak i u Republici Srpskoj.

Dodik je ponovio da Republika Srpska neće objavljivati u Službenom glasniku Šmitove zakone.

– Mi ćemo kasnije kroz zakonodavstvo Republike Srpske urediti tu oblast tako da je njegova besmislena priča i intervencija. Mislim da smo u nekom finišu ukupnog razvoja situacije oko BiH. I može se to sažeti u jedno – Ili slovo Ustava ili mi izlazimo iz BiH – istakao je Dodik.

U 29. Izvještaju Vlade Republike Srpske koji je upućen Savjetu bezbjednosti UN piše, između ostalog, da sve strane moraju poštovati i pridržavati se Dejtonskog sporazuma da bi BiH uspjela, te da Republika Srpska nema plan za otcjepljenje, niti je preduzela korake u tom pravcu, već samo nastoji da zaštiti vlastite nadležnosti zagarantovane Ustavom BiH.