Dodik: Svaki jezik nosi ime po imenu naroda, zašto bi bošnjački bio izuzetak

37
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da osim što ne razumije šta jedan član Predsjedništva BiH radi sa roditeljima školske djece u Zvorniku, nije mu jasno ni šta Željko Komšić pokušava da problematizuje.

Na pitanje Srne da prokomentariše Komšićevu izjavu, nakon današnjeg sastanka sa roditeljima školske djece u Zvorniku, da će na sljedećoj sjednici Predsjedništva razgovarati sa srpskim članom o, kako je naveo, rješavanju problema jezika u školama, te da se đacima u knjižice upisuje „bosanski jezik“, Dodik je odgovorio da svaki jezik nosi ime po imenu naroda i da ne vidi zašto bi bošnjački jezik bio izuzetak.

– Nametanje naziva jezika „bosanski“ je nastavak politike asimilacije svih u BiH, na šta mi ne pristajemo. Onako kako ne postoji nacionalna odrednica Bosanci, tako ne postoji ni „bosanski jezik“ – istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da ako baš insistiraju da se taj jezik zove tako onda im mora objasniti da se „bosanski“ na srpskom kaže bošnjački.

– I za kraj bih se našalio, član Predsjedništva BiH nema mandat da se bavi ovim pitanjima, osim ako Komšić ne priznaje da je došao u prijateljsku posjetu susjednoj Republici Srpskoj – rekao je Dodik za Srnu.