Dodik: Svako Šmitovo nametanje bilo bi nelegitimno

12
Foto: klix.ba

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Sarajevu da će BiH biti ustavna ili je neće biti i da svako nametanje Kristijana Šmita nije adekvatno jer on nije legalno izabran i nema pravnog osnova da bilo šta donosi.

– Mi hoćemo ustavnu BiH. To što pokušavaju s tom pričom oko nametanja rješenja od strane visokog predstavnika, on je lažan, i svako njegovo nametanje nije adekvatno – rekao je Dodik nakon sjednice Predsjedništva BiH.

On je ponovio da Šmit nije legalno izabran i nema pravnog osnova da bilo šta donosi, a sve odluke koje bude donosio nisu pravno valjane.

Dodik je istakao da druga dva člana Predsjedništva djeluju sinhronizovano kada je u pitanju provođenje bošnjačke politike.

Dodik je dodao da se deset i više godina razgovara o Izbornom zakonu i da je sada to propalo, te da Šmit ne može nametati rješenja.

– Sad sam pričao sa njemačkim poslanikom (poslanik Hrišćansko-demokratske unije u Bundestagu Piter Bejer) koji je inače advokat. Pitao sam ga da li poznaje termin vladavina prava. Samo se zarumenio – rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je na današnjoj sjednici Predsjedništva prihvaćena njegova inicijativa kojom će se BiH pridružiti grupi od više od 30 zemalja EU i regiona koje su već ranije usvojile inicijativu o definiciji pojma antisemitizam.

– Prije nekoliko dana sam bio u Izraelu i tamo sam sa zvaničnicima dogovorio da pokrenem inicijativu o tome da se kroz zaključak Predsjedništva usvoji neformalna, neobavezujuća definicija termina antisemitizam. Zahvalan sam ovoj dvojici članova Predsjedništva što su tu inicijativu prihvatili – rekao je Dodik.

Govoreći o dešavanjima u Srebrenici, Dodik je rekao da je sve dok se ne postigne konsenzus o kvalifikaciji ovih dešavanja – svako nametanje štetno.

Naveo je da je rezultat odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca” – izgubljeno povjerenje.

– Izgubljeno je povjerenje, posebno nas iz Republike Srpske, a vidim da nisu bajni ni ovi iz hrvatskog naroda. Samo su oni malo lukaviji, pa ne govore tako direktno kao mi da nećemo ovakvu BiH – rekao je Dodik.

On je istakao i da sve ono što je mislio o dešavanjima u Srebrenici ranije misli i danas, te da nema nijedan razlog da to drugačije tumači.

Podsjećamo, srpski član Predsjedništva BiH razgovarao je danas u Sarajevu sa poslanikom Bundestaga i specijalnim izvjestiocem CDU-CSU za zapadni Balkan Peterom Bajerom.

Nakon toga, održana je redovna sjednica Predsjedništva BiH.