Dodik: Sve licemjerje Zapada se pokazalo u Savjetu bezbjednosti

9
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da sve licemjerje u međunarodnom pravu dolazi sa Zapada, što se pokazuje u Savjetu bezbjednosti u UN gdje Kristijan Šmit neće doći kada predsjedavaju Rusija i Kina, ali hoće kad predsjedava Amerika.

Dodik je istakao da se u tom tijelu UN vidi potpuna podjela u stavovima, te da su oni koji sprovode silu ignorisali pristup Rusije i Kine.

– Nevjerovatno je do čega su došli svjetska organizacija i Savjet bezbjednosti UN. Predviđeno je da visokog predstavnika imenuje Savjet bezbjednosti UN, a onda pod pritiskom SAD i njihovih saveznika dovedu neimenovanog Šmita da se obrati – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je ponovio da se predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović lažno predstavio pred Savjetom bezbjednost UN i da o njegovom nastupu nije postignuta saglasnost u BiH.

Dodik je istakao da je Bećirović, iako nije usaglašen njegov nastup pred Savjetom bezbjednosti UN, rekao da on nastupa u ime BiH i lažno se predstavio na najvišem nivou svjetskog organizovanja.

Dodik je istakao da je Bećirović derogirao sam Savjet bezbjednosti, koji je postao faktor nestabilnosti u BiH umjesto stabilnosti.

– Koliko su netačne, površne i lažne tvrdnje Bećirevića govori i činjenica da je Haris Silajdžić tužio Republiku Srpsku i tražio da odgovori da li ona ima pravo da se obrati Savjetu bezbjednosti. Utvrđeno je da ima, jer je Republika Srpska strana potpisnica aneksa Dejtonskog sporazuma, između ostalog i Aneksa četiri i kao takva ima pravo da se obraća međunarodnim institucijama, pogotovo onima koji su zaduženi za praćenje mira na prostoru BiH – rekao je Dodik.

Tako je, kako je istakao Dodik, Republika Srpska u Aneksu 10 utvrđena kao jedan od pet subjekata koji biraju visokog predstavnika, ali joj to pravo nije omogućeno, što je krah međunarodnog prava.

Dodik je naglasio da Savjet bezbjednosti juče ni o čemu nije glasao i veoma je važno da je to tijelo UN posredstvom ruskog predstavnika upoznato o izvještaju Vlade Republike Srpske.

On je dodao da su na Zapadu krenuli u personalizaciju krivice i da je Srpska najčešće spominjana, te žele da upozore kako navodno Srpska destabilizuje situaciju.

– Ne vodimo nikakav rat, niti se naoružavamo niti imamo bilo kakve ratne ambicije. Ne pozivamo na sukobe, želimo da to izbjegnemo i da vodimo politiku u skladu sa Dejtonom. I to će biti naša politika – poručio je Dodik.