Dodik: Treba da se čuje ruski glas razuma

37
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da iako smatra da je Savjet za sprovođenje mira (PIK) nepostojeće tijelo, Rusija treba da ostane u njemu kako bi se čuo glas razuma.

– PIK je samoorganizovano, nepostojeće tijelo. Što se nas tiče, a ni po Dejtonskom sporazumu nema nikakve ingerencije, ono je samonametnuto i korišteno je sa pozicije sile – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci i dodao da takav organ nije mogao dati ovlaštenje visokom predstavniku jer nije predviđen Dejtonskom sporazumom, kao ni rezolucijama Savjeta bezbjednosti.

Dodik podsjeća da se cijeli svijet nalazi u previranju i da je nemoguće predvidjeti kako će se to završiti.

– Ako me Rusi budu pitali da li da izađu iz toga, bez obzira na moj stav da je to tijelo koje ne treba BiH, mislim da treba da ostane. Veoma je važno da se tu čuje glas protiv protiv nerazuma koji dolazi od onih koji krše Dejtonski sporazum i za sve okrivljuju druge – istakao je Dodik.

Upitan za prijetnje njegovoj bezbjednosti, srpski član Predsjedništva BiH rekao je da sve zna o tome, ali da nije njegovo da govori.

– Oni koji kažu da su to gluposti, znači da lažu – rekao je Dodik i dodao da kada kažu da nema ništa od toga, to znači da vrše pregrupisavanje.

On je dodao da su neki prijatelji koji nisu odavde našli za shodno da obavijeste o tome, na osnovu čega su preduzete mjere za razotkiivanje takvih aktivnosti.

– Znaće se sve to – konstatovao je Dodik.

Prema njegovim riječima, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija juče je tražio sastanak sa komandantom EUFOR-a o ovome.

– Iz EUFOR-a je došlo pitanje na koju temu. Odgovoreno je na temu bezbjednosti funkcionera iz Republike Srpske i oni se više nikada nisu javili. Toliko o tome – zaključio je Dodik.