Dodik: Treba se vratiti izvornom Dejtonu i izvornom Ustavu

27
Foto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da se prvo treba vratiti izvornim Dejtonu i Ustavu, pa tek onda vršiti određene promjene.

Dodik je naveo da je Republika Srpska spremna za uređenje odnosa u BiH, ali da nije spremna da preda svoje izvorne nadležnosti.

– Ono što se najavljuje je neka vrsta zahtjeva za ustavne promjene. Republika Srpska se zalaže za uređenje odnosa u BiH jer su oni duboko nesređeni – rekao je Dodik novinarima u Doboju, gdje je prisustvovao obilježavanju slave grada.

On je podsjetio da u BiH postoji Ustav koji je jasan, ali i da postoji praksa koja je promovisala neke institucije u BiH koje su protiv Ustava.

– Ako neko misli da ustavne promjene treba da sprovede tako što će legalizovati ranije nasilje visokog predstavnika ili Ustavnog suda, grdno se vara – poručio je srpski član Predsjedništva.

On je naglasio da je Republika Srpska spremna da razgovara o promjenama, ali da nije spremna da preda svoje izvorne nadležnosti, te da na nivo BiH neće biti moguće prenijeti nadležnosti koje pripadaju Srpskoj.

– Na nivo BiH neće biti moguće prenijeti nadležnosti kao što su odbrana, bezbjednost, finansije, kao što je obavještajna služba, pravosuđe, jer je to sve izvan Ustava i to BiH nema – rekao je Dodik.

Onaj ko razumije pravo, dodao je on, reći će da je pravni nonsens da imate ustavno uređenje, a sasvim drugu praksu, koju, nažalost, podržavaju neki stranci koji misle da će reagovati i time Ustav modelirati, ali, naravno da neće.

– Ono što nas sigurno neće mimoići u tim procesima jeste činjenica da je Dejtonski mirovni sporazum i Ustav moguće mijenjati samo dogovorom strana. A istim tim Ustavom su definisane samo dvije strane u BiH, a to su Republika Srpske i Federacija BiH – naveo je Dodik.

On je podsjetio da je Republika Srpska uvijek bila spremna za dijalog, ali da FBiH, odnosno Bošnjaci nikada nisu bili spremni za to.

– Sve ovo vrijeme, svih godina, oni nikada nisu htjeli dijalog. FBiH nikada nije htjela, Bošnjaci nikada nisu htjeli, a Republika Srpska je uvijek bila spremna. Htjeli su da razvlašćivanjem jačaju zajedničke institucije. Sve su to stvari koje ćemo sada morati da postavimo – poručio je Dodik.

On je rekao da će zahtjev Srpske biti da se u novo ustavno uređenje stavi „uređenje“ konstitutivni narodi, kao svugdje u svijetu da imaju pravo na samoopredjeljenje i da to piše u Ustavu.

– Samo na taj način, s tom rečenicom možemo razgovarati o Ustavu – poručio je Dodik.