Dodik: „Trojka“ će, ako ovako nastavi, biti potpuno devastirana izborima

8
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da predstavnici „trojke“ moraju imati svoj stav, a ne da se odmah povinuju nekom strancu koji je došao u BiH, naglašavajući da će, ako tako nastavi, ta koalicija biti potpuno devastirana već na narednim izborima.

Dodik je ponovio da Republika Srpska neće da pristupi NATO-u, kao i da nema ništa protiv da Federacija BiH ako želi pristupi tom vojnom savezu.

Komentarišući stavove stranaka „trojke“ o posjeti zvaničnika NATO-a i pomoćnika državnog sekretara SAD Džejmsa O’Brajena BiH, Dodik je rekao novinarima u Srpcu da je to lažna i licemjerna politika.

– Jasno je rečeno „ako hoćete u NATO dođite, ako nećete, to je vaša odluka“. Ako „trojka“ može donijeti odluku da ide u NATO neka FBiH ide u NATO, Republika Srpska neće, možda je i to rješenje – poručio je Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske.

On je rekao da je ovakvo ponašanje „trojke“ zamlaćivanje i da će politički krahirati i potpuno biti devastirani ako tako nastave, već na narednim izborima.

Dodik je naglasio da su predstavnici „trojke“ trebali da kažu da stoje iza dogovora iz Laktaša i dodao da više ne može podnijeti tu licemjernu i lažljivu politiku, zbog čega će biti prinuđen da javno objavi stenogram sa tog sastanka.

– Predstavnici „trojke“ moraju imati svoj stav i uvažavati druge, a ne da se odmah povinuju nekom strancu koji je došao u BiH – ukazao je Dodik.

On je rekao da su politički predstavnici u BiH 2013. godine postigli sporazum o perspektivnoj vojnoj imovini, kojeg su nakon mjesec dana razvalili Amerikanci.

– Termin državna imovina ne postoji i apelujem da ljudi u Republici Srpskoj ovaj termin ne koriste. Stranci žele da otmu našu zemlju, planine, šume, rijeke, rude, hidro i termocentrale, i da to sve eksploatišu – naveo je Dodik.

On je zaključio da bi u tom slučaju ovdje bio besmislen život i postavio pitanje zašto je onda poginulo 30.000 boraca i civila za Republiku Srpsku.

„Trojka“, koju čine SDP BiH, „Narod i pravda“ i „Naša stranka“, ocijenila je da su posjete najviših zvaničnika NATO-a i pomoćnika državnog sekretara SAD Džejmsa O’Brajena BiH još jednom potvrdile partnerske odnose BiH i NATO-a, kao i snažnu podršku evroatlantskom putu BiH.