Dodik: U BiH ne postoji jedinstven sistem obrazovanja, nema podvala Republici Srpskoj

12
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Srebrenici da BiH nema jedinstven sistem obrazovanja, da ga nikada neće imati i da srpskom narodu ništa ne može biti podvaljeno.

Dodik je rekao da se to nameće Srbima kroz rezoluciju o Srebrenici, uz asistenciju EU.

– Sve se u rezoluciji nalazi. Sve o obrazovnom programu. Prema rezoluciji, sinonim za genocid je Srebrenica, a ne Aušvic ili Garavice u Bihaću gdje je ubijeno 14.000 ljudi. Među onima koji su ih ubili četvorica su bili Bošnjaci – rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade Republike Srpske koja je održana u Srebrenici.

Dodik je napomenuo da je, prema posljednjem popisu prije Drugog svjetskog rata, u Bihaću živjelo 64 odsto Srba, a danas žive 24 Srbina.

On je istakao da je jasna definicija genocida i da je genocid definisan poslije Drugog svjetskog rata.

– Genocid podrazumijeva smišljenu namjeru jedne etničke grupe da biloški eliminiše sve pripadnike druge etničke grupe – napomenuo je Dodik.

Etiktiranje srpskog naroda kao „genocidnog“, rekao je Dodik, nalazi se u svemu onome što Bošnjaci nastoje da promovišu kao svoju istinu, koja nije tačna.

– Ja sve i jednom Bošnjaku želim mir i sigurnost ovdje i želim da pomognem svakome u svakom smislu. Svako ko pokuša da učini loše Bošnjacima, njihovoj imovini, pozivam naše pravosuđe da ga najrigoroznije kazni – dodao je Dodik.

Dodik je ponovio da se u Srebrenici dogodio individualni zločin i da su svi koji su ga počinili osuđeni.

– Niko nije zaštićen od Republike Srpske da se ne pojavi na sudu – rekao je Dodik i ukazao na nepravdu što je Naser Orić oslobođen optužbi za ubijanje Srba.

To govori, kaže on, koliko je ovo podvala.

-Cilj rezolucije je da vi nama nametnete priču da nije obavezujuća. E, neće moći, neće proći. Neće ući u školske programe, nećemo obilježavati 11. juli i ništa što tamo piše – poručio je Dodik.

On je naveo da će se pokušati usaglasiti zajednički datum za pomen svim žrtvama u Srebrenici.

Dodik je istakao da su Bošnjaci spremni da ruše Ustav BiH i ukazao na unilateralno djelovanje ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagmidžije.

Predsjednik Srpske je ponovio da u Srebrenici nije bio genocid.

– To kažu mnogi autoriteti koji se bave tim. Nije ni Lagumdžija autoritet, nije ni (Denis) Bećirović. Republika Srpska je strana potpisnica svih aneksa Ustava BiH i kreće da izlazi iz BiH. Mi danas počinjemo da izlazimo. Nećemo izazvati nijednu mjeru nasilja. Vi pokušajte da obezbijedite ono što pričate o funkcionalnoj BiH – poručio je Dodik.