Dodik: U narednih mjesec dana na dnevnom redu zakoni o pravosudnom sistemu

52
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će se Republika Srpska organizovano braniti od svih napada, što podrazumijeva da će u roku od mjesec dana na dnevnom redu biti zakoni koji će regulisati pravosudni sistem.

Dodik je rekao da je u toku haranga na Srpsku, u kojoj Sud i Tužilaštvo BiH rade prema nalogu političkog Sarajeva.

– Ovakav sud i tužilaštvo ne trebaju nikome, a pogotovo ne Republici Srpskoj. Zabranićemo njihovo djelovanje i rad, te ćemo činiti sve što treba da obezbijedimo uslove da se stvori pravosuđe koje je neutralno, objektivno, nezavisno i koje nema politički motivisane procese – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On smatra da ujdurma koja se pravi protiv Srpske govori o tome da je političko Sarajevo značajno izgubilo živce.

– To govori i neprimjerena haranga koja se vrši protiv zemalja, te se u kontinuitetu napadaju Srbija, Hrvatska, Slovenija, a evo sad i Mađarska, a da ne pričamo o Rusiji, i sve druge zemlje koje imaju svoj stav – rekao je Dodik.

Politički motivisan progon

Govoreći o saslušanjima poslanika Narodne skupštine Srpske u Tužilaštvu BiH, Dodik je rekao da je riječ o politički motivisanom progonu.

– Žao mi je što je opozicija iz Republike Srpske upletena u ovo. Pokušavaju da opravdaju svoje učešće kao svjedoci optužbe protiv institucija Srpske na način da kažu da to nije udar na ustavni poredak, što je tačno, a u svojim izjavama veoma precizno optužuju Srpsku, tvrdeći kako je to trebalo da se dešava na nivou BiH, te da treba da se uradi ovako ili onako – rekao je Dodik.

On napomenuo da opozicija svjesno ili nesvjesno čini postupke koji idu za tim da daju prostora za one koji žele da od Srpske naprave slučaj.

– A, da nemaju materijala govori i činjenica da su počeli da izuzimaju materijale od gotovo svih političkih partija i vlasti, te institucija Republike Srpske. Tragajući u tim dokumentima za nekim rečenicama pokušavaju da održe i poslije podignu optužnice – rekao je Dodik.