Dodik: U ponedjeljak imenovanje članova novog saziva Savjeta ministara BiH

33
Foto: SRNA

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da je Izvršni komitet ove stranke zaključio da u ponedjeljak, 23. decembra, treba da budu imenovani članovi novog saziva Savjeta ministara koji su do sada prošli provjere u nadležnim institucijama.

– Formiranje Savjeta ministara treba da bude završeno do Nove godine, a ukoliko se to ne desi postoji mogućnost da to ne bude učinjeno ni do kraja januara – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sjednice Izvršnog komiteta.

On je dodao da je Izvršni komitet podržao Program reformi BiH.

– Ocijenjeno je da taj dokument ne predviđa integracione procese i ne prejudicira članstvo BiH u NATO-u – istakao je Dodik.

Zaključeno je, kako je dodao, da je Program reformi BiH u skladu sa Rezolucijom Narodne skupštine Republike Srpske o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne nautralnosti.

– Ništa nije tajno, idemo na posebnu sjednicu Narodne skupštine i svi poslanici će imati uvid u dokumente. Vjerujem da će Narodna skupština dati pozitivnu ocjenu i da to nije suprotno rezoluciji o vojnoj neutralnosti – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, na sjednici je ocijenjeno da je 2019. godina bila dobra za Republiku Srpsku, jer je zadržana institucionalna stabilnost s obzirom na to da je odmah nakon izbora formirana vlast.

– Vlada je dobro radila svoj posao i napori koje je ulagao premijer (Radovan Višković) sa ministrima su dali dobre rezultate. Srpska bilježi rast bruto domaćeg proizvoda što je veliki uspjeh u ovom vremenu, imajući u vidu da i neke zemlje zapadne Evrope, koje su za nas izvozno tržište, pokazuju znakove recesije i utiču na elemente našeg rasta – kaže Dodik.

On je naveo da je veoma važno to što je prije početka nove kalendarske godine usvojen Program ekonomskih reformi i budžet za 2020. godinu.

– Opredjeljenje da budu povećane plate je dio naše uspješne politike u ovoj godini koja će se reflektovati u idućoj. Dogovarali smo se kako ćemo raditi u idućoj godini i poslije 15. januara održavaćemo sastanke posvećene infrastrukturi, energetici, poljoprivredi, javnim preduzećima, penzionom sistemu i svemu što moramo da preispitamo, da vidimo kako funkcioniše da bismo uspostavili nove okvire za rad – naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da su zadovoljni odnosima u koaliciji, te da je uvjeren da će dogovoriti zajednički nastup na lokalnim izborima i ostvariti odličan rezultat.

On je naveo da su imali sastanak sa predsjednicima svih političkih partija unutar koalicije da bi razmotrili pitanje kandidata za Savjet ministara.

– (Predsjednik DNS-a) Marko Pavić nije bio u mogućnosti da dođe, ali je bio njegov zamjenik. Politički stav koji je zauzet je veoma jasan. Nama je u Sarajevu potrebno jedinstvo i logično je da (predsjedavajući Savjeta ministara) Zoran Tegeltija uvaži prijedlog poslanika koji glasa u parlamentu. To je izazvalo unutrašnje probleme u DNS-u, ne želim da učestvujem u tome, ali vjerujem da će se DNS konsolidovati i da ćemo nastaviti partnerstvo“, naglasio je Dodik.

Foto: SRNA

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je da je danas donio odluku o imenovanju osam ministara i devet zamjenika ministara, dok su neophodne dodatne provjere za po jednog kandidata za ministra i zamjenika.

– Ta odluka upućena je Komisiji za izbor Savjeta ministara i očekujem da će u ponedjeljak biti obavljen njihov izbor u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH – naveo je Tegeltija.

On je precizirao da je do danas zatražena provjera za 19 kandidata za Savjet ministara i završena za 18 kandidata.

– Završena je provjera za osam kandidata za ministre i 10 za zamjenike ministara. Nije završena za Mlađena Božovića, jer je Agencija za istrage i zaštitu (Sipa) BiH tražila provjeru jednog podatka koji je on naveo u obrascima koje je popunjavao. Oni su tražili da vjerodostojnost podataka potvrdi Sud BiH, koji ih je obavijestio da to nije njihova nadležnost, te da se obrate drugom sudu. Zbog toga Sipa danas nije mogla da završi provjeru za Božovića. Nema ništa sporno, samo jedan podatak nije potvrdio nadležni organ – rekao je Tegeltija.

On je dodao da su od deset predloženih zamjenika ministara dobili potvrde o potpunoj tačnosti provjerenih podataka za devet kandidata, dok za kandidata za zamjenika ministra bezbjednosti Vladimira Mijatovića nisu mogli da se uvjere u tačnost jednog podatka.

– Sporna je njegova diploma iz prijeratnog perioda. Ostaje da Mijatović sa fakultetom u Tuzli sve isprovjerava i da dokaže da su podaci u njegovim obrascima tačni. Ako to eventualno ne bude mogao dokazati SP će morati da predloži novog kandidata – istakao je Tegeltija.