Dodik u Sankt Peterburgu: Ovdje sam jer mislim da je to dobro za Srpsku i naš narod

37
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik boravi u Sankt Peterburgu gdje će učestvovati na Međunarodnom ekonomskom forumu.

Dodik je za RTRS izjavio da je ovo jedan od najvećih svjetskih ekonomskih foruma, posebno danas kada se održava u svjetlu sukoba u Ukrajini.

– Ovdje će biti prisutno 70, 80 predstavnika država i vlada, najznačajnijih kompanija iz dijela svijeta koji ne pripada Zapadu, jer je Zapad to očito bojkotovao. Mi, shodno našoj politici da ne želimo da budemo dio koji će podržavati i hvaliti ili nekoga osporavati, jednako želimo da budemo prisutni i budemo dio foruma koji treba da da odgovore na mnoge izazove u svijetu – rekao je on.

Dodik je istakao da je došao u Sankt Peterburg da sasluša one koji imaju šta da kažu, izrazivši zadovoljstvo što će već sutra biti u prilici da se sastane sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

– Radujem se što smo u prilici da nastavimo naše razgovore odranije. Oni nemaju nikakvu spekulaciju, sve ono što su neki tvrdili prije dva-tri mjeseca promašili su. Mi samo razgovaramo u normalnom tonu kako stabilizovati naše odnose, pojačati projekte vezane za izgradnju gasovoda, dvije elektrane na gas, te o tome kako ojačati naše napore da sarađujemo na kulturnom i ekonomskom, kao i drugim nivoima – istakao je Dodik.

On je naglasio da je saradnja imperativ, bez potrebe da bilo kome daje objašnjenja o tome.

– Danas sam pozivan nekoliko puta, neki su me pitali otkud ja tu, zašto sam tu. Ja sam tu naprosto jer je to moja volja i jer mislim da je to dobro za Republiku Srpsku i naš narod. Važno je da budemo ovdje i pokažemo naše pripadanje vrijednostima koje su vezane za ekonomiju i ekonomsku stabilnost i to je sve što želimo i drugima – naveo je Dodik.

Dodik je istakao da je veoma važan i sastanak koji je imao u nedjelju u Briselu sa evropskim zvaničnicima, kao i jučerašnji sastanak sa ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom.

– Turska je važna zemlja regiona. I ovjde ćemo sa turskim i drugim prijateljima razgovarati o tome kako našu saradnju razvijati, to je moja obaveza i dužnost. Raduje me da na najvišem mogućem nivou mogu da se sretenem u par dana sa Šarlom Mišelom, Žosepom Boreljom, Čavušogluom, sutra sa Lavrovim, prekosutra sa predsjednikom Rusije Vladmirom Putinom. Predviđen je i sastanak sa nekoliko predjsednika i premijera drugih država – rekao je on.

Dodik je istakao da je na svim ovim sastancima želi da pošalje „poruku o stabilnosti koju želimo da gradimo i saradnji koju želimo da imamo“.