Dodik: U Srbiji obuka kadra za helikoptersku jedinicu

11
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da će Republika Srpska u vojno-školski sistem u Srbiji uputiti ljude koji će se školovati za upravljanje helikopterima, za potrebe buduće helikopterske jedinice koja će biti u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Nakon sastanka sa ministrom odbrane Srbije Nebojšom Stefanovićem, Dodik je rekao da je MUP-u potrebna specijalizovana helikopterska jedinica za koju je već počeo da nabavlja helikoptere.

Dodik je istakao da je akcenat današnjih razgovora bio i na pitanjima u vezi sa pandemijom virusa korona, odnosno iskustvima sa pendemijom u Vojsci Srbije.

– Činjenica je da je Srbija činila značajne napore da pomogne Republici Srpskoj, ne samo u pandemiji i ovo je prilika da se ministru zahvalim za pruženu pomoć i razumijevanje oko mnogih pitanja – izjavio je Dodik novinarima.

Dodik je naglasio da se u okviru vojno-školskog sistema u Srbiji školuje i kadar koji se uključuje u strkturu Oružanih snaga BiH, te da će ta praksa biti nastavljena.,

On je ukazao i na punu saradnju u okviru namjenske industrije, te istakao da mnoge firme te vrste u Republici Srpskoj ne bi mogle da funkcionišu da nije saradnje sa Srbijom.

– Drago mi je što smo danas potvrdili da će ta vrsta saradnje biti nastavljena i što su najodgovorniji ljudi u oblasto Vojske na čelu sa ministrom pokazali interes za proširenje te saradnje – kaže Dodik.

On je naveo da je na sastanku bilo riječi i o mogućnosti da na Manjači bude održana zajednička vojna vježba Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije.

– Okvirna odluka za to postoji, preostaje da se dogovore detalji. Pandemije je okvir u kojem ćemo se kretati i vježba će se održati čim se stvore uslovi. To je dobra prilika da se pokaže dobra saradnja Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije i to je prva zajednička vježba – rekao je Dodik.