Dodik: U Srebrenici nije bio genocid i ne prihvatamo nikakve rezolucije niti platforme

14
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Guranjem rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a bošnjački političari u BiH trajno će urušiti svaku mogućnost dogovora sa Srbima. Potpunom zloupotrebom i privatizacijom institucija od strane Bošnjaka, sponzorisanih od Njemačke, pokazuju da BiH ne može preživjeti ovu podvalu u vezi sa Srebrenicom, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Sve u vezi sa Srebrenicom je jedan politički projekat koji treba trajno da obilježi srpski naprod, a istorija će pokazati da li je to projekat bivšeg predsjednika Amerike Bila Klintona i tadašnjeg bošnjačkog lidera u BiH Alije Izetbegovića – napisao je Dodik na „Iksu“.

Dodik ističe da Srbi ne smiju da nasjedaju na ove provokacije bošnjačkih političara i njihovih sponzora sa Zapada, koji su i tada, a i sada, imali za cilj satanizaciju srpskog naroda.

– Postoje ozbiljni dokazi da je Srebrenica bila dogovor Alije Izetbegovića i Bila Klintona. Ni u tom smislu događaji u Srebrenici ne mogu se po međunarodnom pravu okarakterisati kao genocid – rekao je Dodik.

Dodik navodi da Bošnjaci i Nijemci prvenstveno, koji žele da operu svoju zločinačku prošlost, sada žele političkim nasiljem da nametnu to pitanje.

– Mi Srbi kažemo da to nije bio genocid i da ne prihvatamo nikakve rezolucije niti platforme. Kao nacija treba da odbacimo nametanje ovog pitanja, da mu ne dajemo nikakvo pokriće. Za Srbe to nije bio genocid i apsolutno treba odbaciti bilo kakvu spekulaciju o tome – zaključio je Dodik.