Dodik: Uloga misije „Altea“ nije da ratuje, već da promoviše mir

9
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Sankt Petrburgu da uloga misije „Altea“ u BiH nije da ratuje, već da očuva stabilnost i mir, te istakao da to Rusija odlično razumije.

On je novinarima nakon sastanka sa sekretarom Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Nikolajem Platonovičem Patruševom rekao da je bilo riječi i o misiji „Altea“ i naveo da u Rusiji primjećuju da postoje pokušaji da se u BiH pod pritiscima uvede pojačani dio ljudstva.

Dodik je rekao da je uloga misije „Altea“ jasna bez obzira na to što zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić ili neko drugi pokušava da nametne neki narativ.

– Uloga misije „Altea“ nije da ratuje na ničijoj strani, uloga misije „Altea“ nije da promoviše političko rješenje. Uloga misije „Altea“ jeste da očuva stabilnost i mir – naglasio je Dodik.

On je naveo da je jedna od stavki ove misije da u eventualnom sukobu razgraniči strane.

– To nama sve odgovara. Dovedite koliko hoćete tamo ljudi. Nije nam to problem, ali nemojte da pravite te priče kao izaći će na Brčko, ovo-ono. Kakvo Brčko? Pa onda bi to bilo protiv njihove misije da osiguraju slobodu kretanja. Oni su zaduženi da to osiguraju, slobodu kretanja i da razgraničavaju eventualno snage u sukobu. Jedno i drugo nam odgovara – poručio je Dodik.