Dodik: Ultimatumi kod Srba ne prolaze, Incko se diskvalifikovao

41
Foto: Dž. Kriještorac/Radio Sarajevo

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik komentarisao je i zahtjev visokog predstavnika, Valentina Incka, da Narodna skupština Republike Srpske u roku od tri mjeseca poništi sve povelje koje je parlament Srpske dodijelio Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić, odnosno svima koji su osuđeni za ratni zločin.

On je rekao da je Incko pokazao mržnju prema cijelom narodu, kvalifikujući Srbe kao kolektivno odgovorne za zločine koji su se dešavali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

– Takvu jednu bezočnu laž da iznese može samo čovjek niskih strasti, kao što je Valentin Incko, koji je zaradio ozbiljan novac vršeći tu dužnost. Imao je nesreću što je Srpska napravila ozbiljan otklon od intervencija međunarodne zajednice i OHR-a – rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH ukazao je na to da Incko nije zatražio da se promijeni naziv škole u Sarajevu koja nosi naziv po muslimanskom, bošnjačkom zločincu iz Drugog svjetskog rata, ili nekih drugih javnih komunalnih objekata koji nose naziv po presuđenim osobama koje su počinile zločine u Drugom svjetskom ratu.

– Naravo, to nije uradio i on se usmjerava samo na jedan narod – konstatovao je Dodik, poručivši da kod srpskog naroda ultimatumi najteže prolaze.

Srpski član Predsjedništva BiH najavio je da će o Inckovom zahtjevu biti razgovarano, ističući da se ovaj austrijski diplomata za sva vremena diskvalifikovao.

Dodik je podsjetio da su Srbi masovno stradali u NDH i naveo primjer logora u Jasenovcu, gdje je ubijeno oko 500.000 Srba, te masovne zločine nad Srbima kod Bihaća, gdje ih je ubijeno 12.500, i Brodu na Drini kod Foče, kada je u dva dana ubijeno 6.000 ljudi.

Prema njegovim riječima, bivši jugoslovenski komunistički režim održavao je priču da se radi o žrtvama fašističkog terora, a ne o Srbima.

Dodik je rekao da ne želi da razmišlja šta Incko na svom odlasku može da uradi i da je za svog mandata u BiH previše nanio zla Srbima, dodvoravajući se muslimanima u Sarajevu.