Dodik: Uništenje „Sjevernog toka“ je terorizam

12
Foto: presscentar.uns.org.rs

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je teroristički čin uništenje „Sjevernog toka“ i „Sjevernog toka dva“ koji su jedni od najvećih infrastrukturnih i investicionih projekata Evrope i Rusije.

„Riječ je o terorizmu, a godinama i decenijama unazad SAD ne objašnjavaju nikome ništa. Ovdje nije riječ o maloj Republici Srpskoj, nego o jednom od najvećih infrasturukturnih projekata Evrope i Rusije“, rekao je Dodik novinarima prije početka tribine pod nazivom „Srpska se brani i u Srbiji“.

On je istakao da o svemu Evropljani ćute iz njima poznatih razloga, ali da je riječ o investiciji koja je vlasništvo Rusije.

„Kako bi reagovali iz SAD kada bi se ovako nešto desilo. Vjerovatno se ne bi smirili dok ne naplate svoje. Vjerujem da će tako biti i ovdje i samo takav red bi imao smisla“, dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ako jedan od ozbiljnih analitičara iz SAD kaže da postoje podaci da je ovo urađeno prema naređenju predsjednika SAD, onda se mora vidjeti kako iskomunicirati navedeni problem.

Dodik je naglasio da je sve urađeno da bi se Evropi poručilo da ne može da dobije gas iz Rusije nego iz SAD koji je mnogo skuplji, čime bi bilo poremećeno tržište.

„Uvjeren sam da Rusija neće odustati od istrage koja se na ovo odnosi. Saglasan sam sa izjavama ministra iinostranih poslova i predsjednika Mađarske, koja je u nezavidnoj poziciji u okviru EU, koja slijedi politiku SAD. Vjerovatno je EU primorana da prati ovako nešto“, rekao je Dodik.

On je ocijenio da se Njemačka ponaša prepotentno na Balkanu.

„Mi ćemo raditi ono što treba, bez obzira što misle da smo mali i nedostojni. Bahatost koja dolazi od njemačke politike je degutantna tako da je teško poštivati njenu ulogu u političkom smislu na ovim prostorima jer je ponižavajuća za Srbe i srpske države. Pogotovo je usmjerena prema Republici Srpskoj, što je nedopustivo, a ako bude ovako sve njemačke programe ćemo otkazati u Srpskoj, jer ima drugih mogućnosti“, poručio je Dodik.