Dodik: Univerzitet za poslovne studije treba odmah zatvoriti

261
Foto: Dž. Kriještorac/Radio Sarajevo

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je u Republici Srpskoj u toku reforma visokoškolskog obrazovanja i da će doći do usvajanja zakona koji će biti rigorozan, a podrazumijevaće čišćenje i obračun sa svim dekadencijama iz prošlosti, posebno izdavanjem lažnih diploma.

– Zakon je u tom pogledu prošao jedan dio procedure i doći će do njegovog usvajanja. Ovdje imamo neke univerzitete, fakultete kojima su ranije dati sertifikati, a izdavali su lažne diplome – izjavio je Dodik za N1.

Na pitanje šta sa univerzitetima poput Univerziteta za poslovne studije, „Apeiron“…, Dodik je naglasio da je za to da se Univerzitet za poslovne studije odmah zatvori.

– Ja sam za to da se taj univerzitet odmah zatvori i da svi koji su u tome učestvovali budu podložni krivičnom gonjenju. To nije politički obračun. Prekršili su zakon i dali lažnu diplomu. Pa tako date lažnu diplomu direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću Osmici, pa nekim hrvatskim ljudima – konstatovao je Dodik.

On je zamolio državne ograne u Hrvatskoj da dostave sve spoznaje u vezi sa lažnim diplomama i najavio da će institucije Srpske promptno to staviti u proceduru osporavanja i njihovog ukidanja.

– Gospodin (rektor Univerziteta za poslovne studije Banjaluka Radovan) Klincov je čovjek koji je prekršio zakon i zato će odgovarati. Izvinjavam se Hrvatskoj što su iskorišćene mogućnosti nekih njihovih državljana da na taj način pribave visokoškolske diplome i to ćemo poništiti – istakao je Dodik.

Na konstataciju da je Mehmedagić, uprkos tome, ostao na funkciji, Dodik je rekao da muslimani neće da glasaju da bude smijenjen, iako je utvrđeno da ima lažnu diplomu.

Na tvrdnju da i Vlada Republike Srpske ima čovjeka kojem je utvrđeno da je diplomirao na dioničkom društvu, godinu dana nakon njegovog osnivanja 1990. godine, Dodik je rekao da će to biti predmet sankcionisanja i biće preduzete mjere.