Dodik upoznao ambasadore zemalja Kvinte sa stavovima Srpske

52
Foto: M. Tabaković/Avaz.ba

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik upoznao je ambasadore zemalja Kvinte sa stavovima zvaničnika Republike Srpske nakon odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu Srpske.

Prema saznanjima Srne, ambasadori SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije došli su na sastanak u zgradu Predsjedništva BiH na poziv srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Dodik im je prenio zaključke sa jučerašnjeg sastanka zvaničnika Republike Srpske, odnosno da predstavnici u zajedničkim institucijama BiH obustavljaju rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija, te da će ta odluka biti potvrđena na posebnoj sjednici parlamenta Narodne skupštine Republike Srpske, koja će biti održana u ponedjeljak, 17. februara.

On je pojasnio da je ovaj zaključak uslijedio nakon odluke Ustavnog suda BiH da je član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske u suprotnosti sa Ustavom BiH, odnosno da je Ustavni sud utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Kako prenosi Klix.ba, sastanki je prisustvovao i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Zatler.

Sa druge strane stola, osim Dodika, bili su i Nikola Špirić, Nebojša Radmanović, Željka Cvijanović, Mirko Šarović i Zoran Tegeltija.