Dodik: Usvajanje Izbornog zakona Republike Srpske do 20. aprila

14
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će Srpska lokalne izbore ove godine sprovesti po svom zakonu koji će biti usvojen najkasnije do 20. aprila.

Dodik je istakao da nipošto neće proći ono što nelegalni visoki predstavnik Kristijan Šmit u posljednje vrijeme radi u vezi sa imovinom i nametanjem izmjena Izbornog zakona BiH, a što je isključivo u funkciji pokoravanja Srpske institucijama BiH.

Predsjednik Republike Srpske je naveo da je Šmit svojim nametanjem neopravdano dao pravo Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH da imenuje sve predsjednike biračkih odbora i da oni imaju status profesionalnih državnih službenika.

– To se neće desiti. Mi ćemo donijeti svoj izborni zakon i sprovesti lokalne izbore ove godine u Srpskoj po našem zakonu. Taj akt biće usvojen najkasnije do 20. aprila, stupiće na snagu i naši organi će to sprovesti – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je naglasio da CIK nema tu ništa da traži, jer zakonski sprovodi izbore samo za Predsjedništvo i Parlamentarnu skupštinu BiH.

On je rekao da će Izborni zakon Srpske biti sproveden, iako se ne sviđa nekim stranim ambasadorima.

– Da li će oni prihvatiti naše izbore i rezultate nije bitno. Važno je da to naš narod kao legitiman prihvati, a naše institucije potvrde – naveo je Dodik.