Dodik: Uvažiti dejtonsku BiH, a ne dominaciju Bošnjaka

21
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je spreman da uvaži dejtonsku BiH, ali ne i BiH u kojoj Bošnjaci dominiraju na štetu Srba i Hrvata, već želi ravnopravan status konstitutivnih naroda.

Dodik je naglasio da je zbog toga što tog ravnopravnog statusa nema BiH nemoguća i neefikasna zemlja.

– Smatram da je najbolje da se raziđemo. Bošnjaci da naprave svoju Bosnu, mi ostanemo u Republici Srpskoj, Hrvati imaju svoju Herceg-Bosnu i da postanemo dobri prijatelji i saradnici, da svako svojim resursima upravlja, da napravimo sporazum da nema napadanja i ratova, da postoji sloboda prolaska i boravka. Ovdje je svako svakome postao smetnja – rekao je Dodik u Teleringu.

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da on srpski narod i Republiku Srpsku ne vodi u rat, da to nije njegova opcija, već samo stabilno ekonomsko i političko stanje.

On je naveo da je u BiH niz podmuklih radnji poput situacije da ambasador BiH u Pakistanu Sakib Forić obezbijedi 3.000 lažnih viza momcima koje iz te zemlje pošalje u BiH, zbog kojih postoji strepnja da nekome u BiH bude ugrožen život.

– U pokušaju da BiH bude dio kompromisa, predložili smo da tri sudije Ustavnog suda BiH, koje sada biraju stranci, bira Predsjedništvo BiH, gdje treba da sjedi posvećen Srbin, a ne kao Mladen Ivanić koga baš briga za Srpsku, i da to potvrdi Dom naroda. To je daleko bolje od sadašnjeg rješenja po kojem dvojicu predlaže Narodna skupština Srpske, četvoricu Parlament Federacije BiH (FBiH), a trojicu međunarodni sudija – rekao je Dodik.

Ocijenio je da su visoki predstavnik Valentin Incko i mnogi predstavnici međunarodne zajednice pokrovitelji muslimanske unitarističke politike.

Dodik je rekao da je cilj dekonstitucija Republike Srpske koja se na razne načine, uz pomoć određenih institucija na nivou BiH i „izdajnika srpskog naroda iz SDS-a i PDP-a“, želi podvesti pod upravu ili nadležnost, prije svega, političkog Sarajeva.

On je naveo da je još jedan cilj bošnjačke politike onemogućiti vladajuću strukturu u Srpskoj da ovlada svim resursima koji pripadaju srpskom narodu u Sarajevu i na nivou BiH.

Dodik je ponovio da je BiH nemoguća država u kojoj nema političkog povjerenja i od koje Srpska nema nikakve koristi o čemu govori blokada 330 miliona evra novca Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u FBiH.

Poručio je da Srpska neće propasti, čak i da sredstva MMF-a ne stignu na njene račune, jer postoje alternative, te naglasio da je zabluda ukoliko političko Sarajevo smatra da će time naštetiti Republici, jer im je i samima potreban novac za saniranje posljedica epidemije virusa korona.

Dodik je istakao da je budućnost Republike Srpske stabilna i da u Srpskoj ima dosta razvojnih projekata.

Govoreći o finansijskoj situaciji u svijetu, Dodik je ukazao da je nekoliko svjetskih banaka emitovalo novac bez pokrića, poput Dojče banke u kojoj je i novac BiH.

– Stranci su izmislili da Centralna banka BiH može novcem koji ima na raspolaganju, a to je novac građana BiH, da kupuje obveznice Vlade Baden Virtenberga, a ne može od vlasti entiteta i BiH. To je nepojmljivo, pravo čudo da se ovdje može ekonomski uopšte opstati – istakao je Dodik.

On je ponovio da ovakav nemoguć sistem vodi ka razlazu, te da u BiH nema jedinstvene ekonomije.

– Sa stanovišta ukupnog novca koji ima BiH, 5,8 milijardi KM nalazi se pod različitim stopama zabrane – deset odsto kod obavezne rezerve poslovnih banka i tri milijarde koje su poslovne banke zadržale kod Centralne banke jer ne žele da ih plasiraju u privredu. Opticaj novca je 5,6 milijardi. To je totalni apsurd – rekao je Dodik.

On je naglasio da BiH, za razliku od velikih zapadnih zemalja, ima novac koji je pokriven evrom.

Dodik je istakao da su iz BiH poslovne bake iznijele ogroman novac kao dobit, mnogo više nego što je ulaganje međunarodne zajednice u BiH, te da je samo prošle godine izneseno 300 miliona dobiti ovih banaka.

Telering: Gost Milorad Dodik

Pratite emisiju Telering: Gost Milorad Dodik#RTRS #RTRSvijesti

Posted by RTRS vijesti on Wednesday, May 20, 2020