Dodik: Važan projekat ulaganja u poljoprivredu sa Vladom Mađarske

22
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je važno što je počela realizacija dogovora sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom u vezi sa ulaganjima u Republiku Srpsku.

– Zahvalan sam lično Orbanu i Vladi Mađarske koja je donijela odluku o ulaganju 35 miliona evra u Srpsku kroz tri segmenta, a prvi segment se već odvija u poljoprivredi. Drago mi je što postoji interesovanje domaćih poljoprivrednih proizvođača za ovaj aranžman – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da će dio tranše namijenjene malim i srednjim preduzećima biti usmjeren prema poljoprivredi, ukoliko interesovanje za ovaj projekat bude veći.

– Ovo je fenomenalan projekat. Mađarska ovo radi na isti način i u drugim zemljama. To je transparentno i jasno – dodao je Dodik.

Početkom jula je odobreno prvih 35 miliona evra pomoći Mađarske za Republiku Srpsku, na osnovu dogovora Dodika sa Orbanom o 100 miliona evra za pomoć Srpskoj.

Most na Savi završen, sada problem i granični prelaz na hrvatskoj strani

Govoreći o mostu na Savi, Dodik je istakao da je most završen, ali sve to traje 20 godina zbog određenih opstrukcija.

– Prva opstrukcija je bila kada je taj most bio prioritet, a onda je Božo Ljubić koji je tada bio ministar za komunikacije to skinuo sa dnevnog reda i stavio most na Svilaji, koji je izgrađen prije ovog i koji uopšte nije imao značaj kakav ima gradiški most – naglasio je Dodik.

On je rekao da je sada problem i granični prelaz na hrvatskoj strani.

– Izgradili smo most, izgradili smo granični prelaz na našoj strani, čekamo da se radi put. Ovo traje već 20 godina. Ugovarao sam još sa (nekadašnjim hrvatskim premijerom Ivom) Sanaderom da se taj problem stavi na dnevni red i imao obećanje, ali nikada nije bilo ispunjeno. Šta da radimo, neke stvari možemo uraditi brzo, a neke ne – zaključio je Dodik.