Dodik: Važna predstojeća posjeta Orbana

10
Foto: MTI

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio važnom predstojeću posjetu Republici Srpskoj mađarskog premijera Viktora Orbana i delegacije Mađarske tokom koje će se se razmatrati unapređenje saradnje.

– Mađarska ima ozbiljne aranžmane sa Kinom u pogledu razvoja auto-industrije i želimo da vidimo da li postoji mogućnost da budemo dio kooperantske mreže, ali i da vidimo kako ćemo rješavati određena pitanja iz oblasti energetike, koje smo već pokrenuli – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je izrazio zadovoljstvo što će u Republiku Srpsku doći Orban koji je veliki i pravi prijatelj Srpske, te napomenuo da će ovo biti njegov druga posjeta u proteklih godinu dana.

– Ranije smo dogovorili da se svakih šest mjeseci sastanemo i razgovaramo o rezultatima koje smo postigli, a među kojima su i rezultati programa za poljoprivredu, koji je veoma uspješan – naglasio je Dodik.

On je naveo da Srpska poštuje snagu koju Orban ima kao lider, i to da je jedan od najsnažnijih evropskih lidera u okviru EU.

– Mađarska je pokazala da u veoma kompleksnim okolnostima vodi zemlju kao članicu EU i NATO, a da izbjegne sukob za svoj narod i da se usmjeri ka razvoju – rekao je Dodik.

Iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću ranije je saopšteno da će u petak, 5. aprila, biti održan Ekonomski forum na kojem će učestvovati privrednici iz Republike Srpske i Mađarske.

U delegaciji Mađarske, koja dolazi u Banjaluku, biće predsjednik Vlade Viktor Orban, ministar inostranih poslova Peter Sijarto, ministar ekonomskog razvoja Marton Nađ, direktor mađarske Agencije za promociju izvoza Gabor Jenei, kao i 23 kompanije iz energetike, poljoprivrede, finansija, prehrambrene industrije i drugih oblasti.