Dodik: Večeras sastanak sa partnerima na nivou BiH

11
Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je za večeras u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu zakazan sastanak stranaka partnera na nivou BiH, te upozorio da neće biti moguće kretati se dalje ukoliko se ne ispoštuju raniji dogovori.

Dodik je ocijenio da su dosadašnja iskustva bila tragična kada je riječ o dogovoru, jer su stranci razbijali sve ono što usaglase domaći politički predstavnici.

– Ono što smo ranije dogovorili nije ništa ispunjeno. Od Ustavnog suda do mnogo čega drugog. Mislim da se nije moguće kretati i dalje ukoliko se ne ispoštuju raniji dogovori. Ne može se proglasiti jeresom ono što je naš interes. Naš interes je da sudije Ustavnog suda BiH ne budu stranci – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da to podrazumijeva i da se lažnom visokom predstavniku Kristijanu Šmitu ne daje snaga.

– Ukoliko neko misli da je to jurišanje na vjetrenjače, to je njihov problem. Razgovaraćemo o svemu tome. Mislim da je BiH u ozbiljnom problemu. Imate korupcionaške kriminalne procese u Federaciji BiH u koje su uključeni najviši funkcioneri. Mi ovdje držimo stabilnom Republiku Srpsku – istakao je Dodik.

Dodik je istakao da to podrazumijeva da je Republika Srpska prošlu godinu završila sa 16 milijardi KM, te da bi ove godine mogao biti za tri milijarde veći.

– Mi smo ove godine otvorili pet-šest fabrika koje će zaposliti pet hiljada radnika. Mi ćemo tako nastaviti. Nama je BiH okov i kavez u kojem nam ne dozvoljavaju da idemo dalje. U tom kavezu još uvijek moramo da budemo – istakao je Dodik.

On je naveo da će kroz razgovore pokušati doći do odgovora na pitanja kako dalje i kuda ide BiH.

– Vidjećemo šta je njihova ideja. Imaju li ikakvu ideju, osim toga da nanesu zlo Republici Srpskoji da ne uvažaju hrvatski narod sa stanovišta konstitutivnosti. To je jedino što smo do sada dobijali iz Sarajeva – naglasio je Dodik.

On je poručio da, ukoliko dođe do usvajanja rezolucije o Srebrenici u UN kojim su Bošnjaci zaobišli sve procedure, biti stavljena tačka na bilo kakve dogovore.

– Radićemo dok se to ne desi – istakao je Dodik.