Dodik: Veliki uspjeh Srbije u Savjetu bezbjednosti UN

5
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da su stavovi Srbije o pitanju Kosmeta koji su izneseni na sjednici Savjeta bezbjednosti UN konkretniji i jasniji nego ikada.

Dodik je istakao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić postigao veliki uspjeh dolaskom u Savjet bezbjednosti UN, odnosno do prilike da iznese stavove Srbije o pitanju Kosmeta.

– Vidjeli smo (premijera samoproglašenog Kosova) Aljbina Kurtija koji je pokušavao da kamuflira stvari pod neke univerzalne vrijednosti, poput ljudskih prava, koje u posljednjih nekoliko godina niko više ozbiljno ne pominje. Njegove floskule su propale, jer je jasno svima da vrši nasilje nad Srbima kako bi ih protjerao sa Kosmeta i svijet to mora da razumije i reaguje – rekao je Dodik novinarima.

On je naglasio da se može očekivati da nasilje nad Srbima bude zaustavljeno, a da Srbija mora da vodi računa o miru i stabilnosti i onome za šta se opredijelila, a to je da zaštiti svoj narod i zvanična politika je da su Kosovo i Metohija njen sastavni dio.

– I mi u Republici Srpskoj računamo da stavovi koje je Srbija iznosila govore o tome da u ekstremnim okolnostima ugrožavanja našeg naroda bilo gdje jeste spremna da se angažuje, a to smo vidjeli i u govoru i odlučnosti Vučića – dodao je Dodik.

Dodik smatra da je loš posao da se u ovom trenutku vjeruje Amerikancima i Britancima.