Dodik: Vitalni nacionalni interes – jedno od najvažnijih ustavnih rješenja u zaštiti interesa Srpske

37
Foto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske da mehanizam vitalnog nacionalnog interesa predstavlja jedno od najvažnijih ustavnih rješenja u zaštiti interesa Srpske.

Dodik je podsjetio da je Dejtonskim sporazumom Narodnoj skupštini dato ustavno pravo da bude mjesto odlučivanja kada su vitalni interesi Srpske ugroženi.

On je podsjetio da je, koristeći to pravo, u Predsjedništvu BiH dva puta glasao protiv posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića BiH, uputivši zahtjev da se NSRS izjasni o tome.

– Moja želja je bila da se posjeta odgodi, u jeku dešavanj u Crnoj Gori. Ne vjerujem da postoji pravoslavac Srbin koji ne poštuje litije koje se održavaju od Trebinja pa širom Crne Gore i koji se ne solidariše sa srpskim narodom u Crnoj Gori – rekao je on i dodao da je zbog glasova druga dva člana Predsjedništva BiH bio prinuđen da ovu tačku proglasi štetnom po vitalni nacionalni interes.

Srpski član Predsjedništva BiH smatra da bi i za BiH i za crnogorskog predsjednika bilo najbolje da se odgodi njegova zvanična posjeta BiH zbog dešavanja u vezi sa Srpskom pravoslavnom crkvom koja doživljava progon u Crnoj Gori.

Naveo je da je bio protiv posjete Đukanovića BiH u ovom trenutku, te da kao legitimni predstavnik Republike Srpske ima pravo da traži zaštitu nacionalnog interesa.

Dodik je naglasio da je sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojila Skupština Crne Gore, usmjeren protiv Srpske pravoslavne crkve, te da je sam Đukanović rekao da želi da napravi pravosalvnu crkvu jer ne može da zaokruži projekat države bez takve crkve.