Dodik: Vitalni nacionalni interes zbog Đukanovića i Fronteksa

53
Foto: Dž. Kriještorac/Radio Sarajevo

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je zbog odluka druga dva člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića o dolasku crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića u BiH i aranžmana sa Fronteksom odlučio da pokrene institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Dodik je rekao da sporazum sa Fronteksom u pogledu rješavanja migrantske krize podrazumijeva da se bezbjednosne snage EU rasporede na granice Unije, a to znači samo prema Hrvatskoj, što, kako je naveo, usložnjava pitanje koncentracije migranata i štetno je po BiH.

– Štetno je po BiH da imamo još čvršću granicu prema Hrvatskoj, a da iz EU, preko Bugarske, Rumunije i Grčke migranti dolaze u BiH – naglasio je Dodik.

On smatra da EU ne želi da zaštiti izlazne granice iz tih zemalja, ali želi da hermetički zatvori granicu ne sa Srbijom ili Crnom Gorom, odakle dolazi najveći broj migranata, nego između BiH i Hrvatske, što je za BiH štetno i neprihvatljivo.

– Zbog tih razloga glasao sam protiv i zato ću tražiti od Narodne skupštine Republike Srpske da odbije tu odluku – rekao je srpski član Predsjedništva BiH novinarima u Istočnom Sarajevu.

Đukanovićev dolazak da bude odgođen

Kada je riječ o odluci o dolasku Đukanovića, Dodik je rekao da je smatrao da njegov dolazak treba sa bude odgođen, imajući u vidu probleme i poziciju Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, a samim tim i srpskog naroda, koji je u BiH konstitutivan.

Dosljedno provodeći zaključke Narodne skupštine Republike Srpske u vezi da odlučivanjem, Dodik je rekao da se zalagao da se ta posjeta odgodi, ali se s tim nisu saglasila ostala dva člana Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, kao srpskom članu Predsjedništva BiH nije mu preostalo ništa drugo nego da glasa protiv i pokrene vitalni nacionalni interes.

Dodik je istakao da su te dvije tačke dnevnog reda bile na prethodnoj sjednici Predsjedništva BiH, ali da ih je Komšić vratio na odlučivanje.